Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η μαύρη φάλαγγα της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ – Ντοκουμέντα που σοκάρουν

25/11/2012
Αγνωστα περιστατικά ρατσιστικής βίας και αυθαιρεσίας μελών της Ελληνικής Αστυνομίας φέρνει σήμερα στο φως το «Εθνος της Κυριακής» με ρεπορτάζ του Γ. Σαραντάκου-Μ Ψαρα.
Εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να εξεταστεί κάθε καταγγελία για ρατσιστική αστυνομική βία ή αυθαιρεσία έδωσε ο Νίκος Δένδιας
Στον κατάλογο των υποθέσεων που έχει συγκεντρώσει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφονται οι αποκρουστικές λεπτομέρειες της φασιστικής πρακτικής που ακολουθούν μέλη της αστυνομίας, οι οποίες είναι απόλυτα «εναρμονισμένες» με τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής.

Ανάμεσα στα συμβάντα που έχουν καταγγελθεί και εξετάζει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβάνονται βασανισμοί, προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, κλοπές, εκβιασμοί, ξύλο, αλλά και η καταστροφή νομιμοποιητικών εγγράφων. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας των υποθέσεων φαίνεται να προκύπτει ότι στην πλειονότητα των περιστατικών που αναφέρονται στη λίστα, οι αστυνομικοί που πρωταγωνιστούν διατηρούν -πέρα από κοινή νοοτροπία- και «αγαστές» σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

Στον κατάλογο, πέρα από την περιγραφή του περιστατικού, τον τόπο τέλεσης του συμβάντος και την επιληφθείσα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνονται ο πειθαρχικός έλεγχος και τυχόν δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οταν έχουν κατατεθεί μηνύσεις, των υποθέσεων έχει επιληφθεί και η Εισαγγελία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η παραπομπή στη Δικαιοσύνη θα προκύψει αφού διερευνηθεί από την αρμόδια υπηρεσία.

Η μαύρη φάλαγγα της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ.

Τα απανωτά περιστατικά ρατσισμού και παράβασης καθήκοντος από μέλη της αστυνομίας που εκθέτουν το σύνολο του Σώματος αλλά και την πολιτική ηγεσία έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στους επιτελείς του υπουργείου, που αποφάσισαν να σταθούν αμείλικτοι σε κάθε κρούσμα που προκύπτει. Η πολιτική εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια προς την αρμόδια υπηρεσία που μελετά τις καταγγελίες των μεταναστών και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι σαφής: Ολες οι υποθέσεις που αφορούν αστυνομική βία εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα αποδείξουν τις ευθύνες των αστυνομικών υπαλλήλων, οι τελευταίοι θα αντιμετωπίζουν βαριές ποινές, ακόμη και την απόταξή τους από το Σώμα.

«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή ή που -έστω- ενστερνίζονται την ιδεολογία της» δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη.

«Σε καμιά περίπτωση όμως η συμπεριφορά τους δεν μπορεί να ταυτιστεί με το σύνολο των αστυνομικών, ούτε καν με την πλειοψηφία» επισημαίνει, προσθέτοντας πως «αν οι αστυνομικοί που αποδεδειγμένα επιδεικνύουν ρατσιστικές συμπεριφορές αντιμετωπίσουν τον βαρύ πέλεκυ της πειθαρχικής δίωξης ή της Δικαιοσύνης, θα παραδειγματιστούν και άλλοι, που ενδεχομένως θελήσουν να μιμηθούν τους συναδέλφους τους».

Αναδιοργάνωση

Απόδειξη της προτεραιότητας που δίνεται στην αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού στην ατζέντα του υπουργείου είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του Νίκου Δένδια για την ίδρυση εξειδικευμένων τμημάτων αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας. Παρά το γεγονός ότι στο τέλος του χρόνου επίκειται η συνολική αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός έκρινε ότι η προώθηση του θέματος έπρεπε να προηγηθεί, ώστε να γίνει άμεσα η απαραίτητη διαδικασία και να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα ειδικά τμήματα δημιουργούνται στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών και Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα γραφεία θα λειτουργήσουν στις 5 Υποδιευθύνσεις της Ασφάλειας Αττικής, καθώς και στις υποδιευθύνσεις και τα τμήματα Ασφάλειας των νομών της Ελλάδας. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η τηλεφωνική γραμμή υποδοχής ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών τέτοιων φαινομένων, είτε αυτά προέρχονται από αστυνομικούς είτε από άλλους πολίτες.

 

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: