Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Όχημα παγίωσης της λιτότητας» το νέο μισθολόγιο

02/10/2010

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ.Ραγκούση και Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο κατάρτισης ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα. Για «όχημα παγίωσης της λιτότητας» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ αναφερόμενη στο νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο τομέα που προωθεί η κυβέρνηση.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσα από το νέο σύστημα αμοιβών να περιοριστεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, η οποία αποτελεί το 32% των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού. Όπως αναφέρι η κυβέρνηση, από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%, καθώς από 10 δισ. ευρώ το 2001 θα διαμορφωθούν εφέτος σε 16,1 δισ. ευρώ.

Η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων τέθηκε επί τάπητος το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Στην συνάντηση παρουσιάσθηκαν οι θέσεις της Κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο και αποφασίσθηκε να ξεκινήσει ένας «ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος» για την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος.

Όπως διαβεβαίωσαν τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ οι δυο υπουργοί, βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι η σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, η αξιολόγηση και η προσμέτρηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων στον βασικό μισθό, η σύνδεση του μισθού με τη θέση ευθύνης, η αποτύπωση στα νέα μισθολογικά κλιμάκια του πραγματικού χρόνου παραμονής στην εργασία και ο εναρμονισμός του συστήματος αμοιβών στη χώρα μας με τα μισθολογικά συστήματα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως τονίσθηκε, σήμερα επικρατεί μεγάλη ασυμμετρία αμοιβών μεταξύ των υπαλλήλων, τόσο στην σχέση καταληκτικού προς εισαγωγικό μισθό, όσο και στην διαφοροποίηση των μηνιαίων αποδοχών ανά υπουργείο. Σχεδόν 40% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης αφορά στην πληρωμή επιδομάτων, τα οποία δεν θεσμοθετούνται κεντρικά και δεν υπακούουν στην σύνδεση της αμοιβής με τα αποτελέσματα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν 38,7% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι 26.556 ευρώ, έναντι 19.147 ευρώ.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως το 80% των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχει αποδοχές μεταξύ 1.000 -1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η πραγματική μείωση μισθού για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο ξεπερνά το 25% του εισοδήματός του με πληθωρισμό άνω του 5% αθροιστικά κατ΄ ελάχιστο όριο τη διετία 2009-2010. Η ονομαστική δε μείωση του εισοδήματος ενός δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατ΄ ελάχιστο το 2010 κατά 15-20%.

«Το νέο μισθολόγιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν «όχημα» παγίωσης και διεύρυνσης της λιτότητας, με δεδομένο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 25%, εξ’ αιτίας των πρόσφατων περικοπών στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου» επισημαίνει σήμερα στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.

Σημειώνει ακόμη πως απαιτεί να γίνει διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και δεν αποδέχεται μια διαδικασία διαβούλευσης και «διαλόγου» που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση για μονομερείς αποφάσεις. Επιπλέον τονίζει πως αγωνίζεται «για ένα νέο ενιαίο και δίκαιο Μισθολόγιο που θα ενσωματώνει όλα τα επιδόματα στο βασικό μισθό, θα αναβαθμίζει τις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο και θα διαμορφώνει μια νέα βάση εκκίνησης στους εισαγωγικούς μισθούς, τέτοια που να εμπεριέχει το πάγιο αίτημα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων».

No comments yet

Σχολιάστε