«Διερεύνηση Επιμορφωτικών Αναγκών»: Η κοροϊδία συνεχίζεται…
Πριν δύο χρόνια, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Στυλιανίδης), είχε «διαπιστώσει» την ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και με τίτλο «δημόσια διαβούλευση» ζητούσε τις προτάσεις των συλλόγων διδασκόντων. Είχαν δε «ξαμοληθεί» οι σχολικοί σύμβουλοι στις σχολικές μονάδες για να στηρίξουν αυτή τη «διαβούλευση».
Δυο χρόνια μετά, η νέα ηγεσία (Διαμαντοπούλου), «διαπιστώνει» και αυτή την ίδια ανάγκη και στέλνει ξανά τους σχολικούς συμβούλους στα σχολεία. Κόβει τις εκπαιδευτικές άδειες που οδηγούσαν – έστω κάποιους – σε μεταπτυχιακές σπουδές σαν πρώτο μέτρο που δείχνει και τις προθέσεις της.
Τι κοινό έχουν η τότε και η νυν ηγεσία;
- Αγνοούν επιδεικτικά την συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εκπαιδευτικών καθώς και τις ψηφισμένες από το 13ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, θέσεις και προτάσεις της Ομοσπονδίας (ετήσια επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και με ευθύνη των Πανεπιστημίων, χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ κτλ).
- Προσπαθούν να παραπλανήσουν τους εκπαιδευτικούς με στημένα ερωτήματα για επιθυμητές απαντήσεις. Ερωτήματα όπως:
◊ Ποια η αποδοτικότερη μορφή επιμόρφωσης, με απαντήσεις από ημερίδες μέχρι εξ αποστάσεως επιμόρφωση
◊ Σε ποιο βαθμό είναι σημαντικές οι θεματικές ενότητες που ακολουθούν με διαβάθμιση όλων όπου ανάμεσα σε αντικειμενικά δεκτές, σε γενικόλογα διατυπωμένες υπάρχουν και θεματικές ( ; ) ενότητες που θέλει να στηρίξει το υπουργείο ενάντια στις εκφρασμένες θέσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης = στήριξη της «σχολής στελεχών» του υπουργείου, αυτοαξιολόγηση της εκπαιδευτικής μονάδας (θεματική ενότητα !!!) = σχολείο της αγοράς και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού καθώς και διάφορα άλλα που στηρίζουν ήδη απαξιωμένους «θεσμούς» και ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς να στηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία).
◊ Ποια τα σημαντικότερα κίνητρα συμμετοχής σε επιμορφωτικά προγράμματα όπου οι απαντήσεις που δίνονται μπερδεύουν οικονομικά, επιστημονικά και κίνητρα μοριοδότησης αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να περάσουν σαν χρόνο επιμόρφωσης τον «κενό» (απογεύματα, Σαββατοκύριακα και ολίγον από καλοκαιράκι).
- Προσπαθούν να κάνουν συνένοχο τον εκπαιδευτικό στο όποιο «έκτρωμα» επιμόρφωσης επιβληθεί. Άλλωστε ποιος μπορεί πλέον να τους έχει εμπιστοσύνη;
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια που προωθούν μια ακόμα αντιδραστική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, της κυβέρνησης και των συνεταίρων τους και να στηρίξουν το πάγιο αίτημα – θέση – πρόταση της ΟΛΜΕ.
Ιούνιος 2010
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
email : anexartiti@yahoo.gr