Το τριτοκοσμικό σύστημα μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών
Με αφορμή την επιστολή της ΔΟΕ στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις περικοπές που γίνονται από τις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής.
Στη Πρωτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το νόμο εκκαθαριστής είναι ο Προϊστάμενος του Γραφείου, ενώ στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση εκκαθαριστής είναι ο Διευθυντής της αντίστοιχης σχολικής μονάδας. Λόγω του μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια ο Προϊστάμενος αναθέτει συνήθως σε ιδιωτική εταιρεία , η οποία παρακρατεί το ποσοστό για το οποίο διαμαρτύρεται η ΔΟΕ και για το λόγο αυτό εστάλη η επιστολή διαμαρτυρία στο Υπουργείο Παιδείας.
Στη Δευτεροβάθμια όμως οι Διευθύνσεις συγκροτούν τμήμα μηχανογράφησης με σκοπό να <εξυπηρετούν…> τις σχολικές μονάδες, όσον αφορά τη σύνταξη κυρίως των μισθοδοτικών καταστάσεων και τις μισθολογικές μεταβολές.
Στη συνέχεια βέβαια υπάρχει μια γραφειοκρατία που καθιστά το σύστημα μισθοδοσίας δυσκίνητο και τριτοκοσμικό.
Τη μισθοδοσία σε κάθε σχολική μονάδα αναλαμβάνει ένας εκπαιδευτικός που παραλαμβάνει τις καταστάσεις, τις ελέγχει για την ακρίβειά τους και τις προωθεί για υπογραφή στον Διευθυντή του σχολείου.
Στη συνέχεια υποβάλλει τις υπογεγραμμένες πλέον καταστάσεις στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ που ανήκει για επιπλέον έλεγχο, έγκριση και προώθηση του αντίστοιχου ποσού στην Τράπεζα με την οποία το κάθε σχολείο έχει συμβληθεί.
Παράλληλα ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός υποβάλλει στη Τράπεζα αναλυτικά το ποσά που πρέπει να καταχωρηθούν στους λογαριασμούς των εκπαιδευτικών του σχολείου.
Ακόμα ο ίδιος εκπαιδευτικός τηρεί αρχείο μισθοδοτικών καταστάσεων και βιβλίο μισθολογικού μητρώου που καταχωρεί αναλυτικά τα ποσά της μισθοδοσίας για κάθε μήνα.
Αν είναι δυνατόν το 2010 που τα συστήματα μηχανογράφησης έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ και το σύστημα μισθοδοσίας θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί με κεντρικό σύστημα πληρωμής μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.
Αν πάμε και στη μισθοδοσία αναπληρωτών και ιδιαίτερα των ωρομισθίων εκεί η κατάσταση είναι τραγική. Εντελλόμενα, καθυστερήσεις πληρωμών έως και ένα χρόνο με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί ( μάλλον οι γονείς τους) να εργάζονται για τα μόρια και όχι για τα χρήματα. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν.
Επιτέλους ζητάμε να υλοποιηθεί το αυτονόητο, η μισθοδοσία μας να γίνεται από μια κεντρική υπηρεσία μηχανοργάνωσης του υπουργείου Παιδείας, ώστε να πληρώνονται οι συνάδελφοί μας έγκαιρα και με ασφάλεια. Τότε και το Υπουργείο Παιδείας θα αποκτήσει και την πλήρη εικόνα του προσωπικού του, που σήμερα το ψάχνει.