Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Καθηγητές παρακαλούν για ένα δίωρο»

17/10/2009

ΤΑΞΗ1
www.kathimerini.gr     17-10-2009
Η πρόσθετη διδακτική στήριξη έχει μετατραπεί σε μέσο απόκτησης μορίων

Του Αποστολου Λακασα
Τα «κρατικά φροντιστήρια» για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου φυλλορροούν. Θεωρούνται τα stage της εκπαίδευσης, αφού οι καθηγητές συμμετέχουν όχι για τα χρήματα όσο για να πάρουν λίγα μόρια, τα οποία θα τους ανεβάσουν μια δυο θέσεις στους πίνακες διοριστέων. Ταυτόχρονα, η κακή οργάνωση των προγραμμάτων και ο ανταγωνισμός από τα ιδιωτικά φροντιστήρια τα έχουν απαξιώσει στις οικογένειες και τους μαθητές. Και όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις τα δωρεάν κρατικά φροντιστήρια προσελκύουν μαθητές (όπως οι εργαζόμενοι των εσπερινών σχολείων), επιτελώντας τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό τους στόχο.
Από το 1998

Τα προγράμματα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, που απευθύνονται σε μαθητές Λυκείου, και εκείνα της ενισχυτικής διδασκαλίας (για μαθητές Γυμνασίου) άρχισαν να λειτουργούν από το 1998 ως ένα είδος κρατικού φροντιστηρίου. Οι πρόσφατες καταγγελίες της ΟΛΜΕ για προσλήψεις με αδιαφανή κριτήρια από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, οδήγησαν την νέα υπουργό κ. Αννα Διαμαντοπούλου σε αλλαγή του συστήματος προσλήψεων (γίνονταν από τους διευθυντές εκπαίδευσης, θα γίνονται από πίνακες αναπληρωτών – ωρομισθίων) και κατέδειξαν τον εκφυλισμό της προσπάθειας σε μέσο κομματικών εξυπηρετήσεων.
«Τα προγράμματα έχουν καταλήξει να είναι τα stage της εκπαίδευσης. Περίπου 11.000 ωρομίσθιοι απασχολούνται σε αυτά κάθε χρόνο για 2,3 ώρες την εβδομάδα. Η καθαρή αμοιβή είναι περίπου 8 ευρώ την ώρα (η μεικτή είναι 10 ευρώ). Μάλιστα, οι πληρωμές γίνονται όποτε βρεθούν τα κονδύλια», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ κ. Αγγελική Φατούρου. «Καθηγητές παρακαλούν για ένα δίωρο διδασκαλίας, διότι παίρνουν μόρια για την κατάταξη στους πίνακες όσων πρόκειται να διοριστούν στη δημόσια εκπαίδευση. Ξέρω εκπαιδευτικό που πήγε στη Χίο με δικά του έξοδα για να διδάξει, λόγω των μορίων. Φταίει το υπουργείο Παιδείας, που κρατά τον κόσμο σε ομηρεία», προσθέτει. «Υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν με ελάχιστα παιδιά, μόνο και μόνο για τους καθηγητές. Και αυτό διότι μπορεί κάποιοι μαθητές να ξεκινούν με όρεξη, αλλά σύντομα τα εγκαταλείπουν. Μένουν, συνήθως, οι αλλοδαποί μαθητές και εκείνοι από αδύναμες οικονομικά οικογένειες», λέει η εκπαιδευτικός κ. Δήμητρα Μποζονέλου, υπεύθυνη σχετικών προγραμμάτων στο Αργος. Η πρόσθετη διδακτική στήριξη ξεκίνησε στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας με πάνω από 100.000 μαθητές, και έφθασε το 2007 στους περίπου 75.000, με τον αριθμό να μειώνεται τους τελευταίους μήνες της σχολικής χρονιάς. «Είναι ενδιαφέρων θεσμός, που θα μπορούσε να ενισχυθεί. Γνωρίζω καθηγήτρια Βιολογίας που δούλεψε στο πρόγραμμα, και καθώς ήταν πολύ καλή συγκέντρωσε πολλούς μαθητές. Επίσης, πρέπει να γίνεται αξιολόγηση του προγράμματος στο τέλος κάθε χρονιάς, για να πειστούν οι γονείς. Ομως, όπως συμβαίνει συχνά, η αρχική καλή ιδέα απαξιώθηκε από τη στιγμή που λειτούργησαν οι ρουσφετολογικές πρακτικές του δημόσιας διοίκησης», συμπληρώνει -μιλώντας στην «Κ»- η καθηγήτρια κ. Γιούλα Αθανασάκου.
«Οι συνθήκες είναι δύσκολες»

«Το πρόγραμμα μπορεί να επιτύχει μόνο εάν οι καθηγητές το πάρουν πατριωτικά. Αλλιώς, οι συνθήκες είναι δύσκολες», αναφέρει στην «Κ» ο φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Πούλος. Επί χρόνια συμμετείχε σε προγράμματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης (ΠΔΣ) μαθητών εσπερινών λυκείων. Πέρσι από τους 16 μαθητές του οι 15 εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Εγώ απλώς κάνω τη δουλειά μου, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοι. Πρέπει να τονίσουμε ότι για πολλούς τα δωρεάν αυτά μαθήματα είναι μονόδρομος διότι το κόστος των φροντιστηρίων είναι υψηλό. Ομως, πώς θα πεισθούν οι γονείς ότι τα δημόσια προγράμματα είναι εξίσου καλά με τα φροντιστήρια εάν δεν στηριχθεί η προσπάθεια, εάν δεν αξιολογηθεί το έργο, εάν δεν προβληθεί το έργο που γίνεται;» αναρωτιέται. «Πιεζόμουν χρονικά να παρακολουθήσω το πρόγραμμα, αλλά μου ήταν απαραίτητο. Δεν είχα λεφτά αλλά ούτε και χρόνο για φροντιστήρια. Τα προγράμματα της ΠΔΣ με βοήθησαν πολύ για να εισαχθώ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», λέει από την πλευρά του στην «Κ» ο 31χρονος Μάνος Μιχαηλίδης, που στα 27 του παρακολούθησε τα «κρατικά φροντιστήρια». Σήμερα σπουδάζει στο ΤΕΙ Αθήνας. Η 42χρονη κ. Κατερίνα Κοντογιάννη μαθήτευσε στην ΠΔΣ, και εισήχθη στο ΤΕΙ Δημοσίων Σχέσεων στην Καστοριά. Μένει όμως στην Αθήνα, μαζί με την οικογένειά της, οπότε δεν μπορεί να παρακολουθήσει. Ετσι, θα ξαναδοκιμάσει την τύχη της στις πανελλαδικές εξετάσεις του επόμενου Μαΐου.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: