Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΣΤΗΝ ΔΔΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ – Καρπενήσι 22 Απριλίου 2013
Η κατάσταση στο χώρο των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας, συνεχίζει να παραμένει προβληματική και ιδιαίτερα αγχωτική για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς.
Ο Δντής ΔΔΕ Ευρυτανίας κ. Κασκαμπάς, με σωρεία παρατυπιών και παραβιάσεων των αρμοδιοτήτων που του δίνει ο νόμος, έχει επιφέρει καίριο πλήγμα στην ομαλή λειτουργία των σχολείων, συνεχίζοντας την ίδια τακτική απειλών και πειθαρχικών διώξεων κατά συναδέλφων. Εκτός των πειθαρχικών διώξεων που έχει ασκήσει κατά καιρούς, εναντίον του Προέδρου, της Γ. Γραμματέως και των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, επανέρχεται τώρα και με νέες πειθαρχικές διώξεις σε άλλους συναδέλφους με προσχηματικούς λόγους, μόνο και μόνο για να τους τρομοκρατήσει επειδή δεν υποκύπτουν στις πιέσεις του. Υποβαθμίζει τη λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, αποφεύγοντας να το συγκαλέσει εκτός κι αν αναγκάζεται, και συστηματικά, δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του στις οποίες ο ίδιος μειοψηφεί. Με συνεχείς πιέσεις προσπαθεί να χειραγωγήσει και να αποσπάσει αποφάσεις. Παράλληλα σε μια συγκεκριμένη περίπτωση (κάλυψη θέσης Δντή στο Γυμνάσιο – Λ.Τ. Κερασοχωρίου) οι μεθοδεύσεις του έχουν δημιουργήσει τεράστια εμπλοκή, που έχει φθάσει μέχρι την Περιφερειακή Δνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδας και το ΥΠΑΙΘΠΑ.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει να παρεμβαίνει αυθαίρετα στη λειτουργία των σχολείων. Για παράδειγμα, παρόλο που υπήρχαν ομόφωνες προτάσεις από συλλόγους για την συγκρότηση Λυκειακών Επιτροπών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τις τροποποίησε βγάζοντας από αυτές όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ και όσους δεν του ήταν αρεστοί, τοποθετώντας στη θέση τους άλλους συναδέλφους, που αδυνατούν μάλιστα να συμμετάσχουν για διάφορους λόγους. Η ενέργειά του αυτή προφανώς είναι και εκδικητική απέναντι σε κάποιους, αφού, παρόλο που έχει το δικαίωμα να συγκροτήσει τις επιτροπές, δεν εξηγεί σε κανέναν με ποια κριτήρια το κάνει και μάλιστα αντίθετα με τις ομόφωνες αποφάσεις-προτάσεις των συλλόγων διδασκόντων. Επίσης, αγνοεί τις προτάσεις των σχολείων για τις επιτηρήσεις στα λιγοστά πλέον Εξεταστικά Κέντρα, με αποτέλεσμα οι ομάδες επιτηρητών να μην προέρχονται από το ίδιο σχολείο και οι περισσότεροι συνάδελφοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Την ίδια ώρα, ζητάει εγγράφως από την Γ.Γ. της ΕΛΜΕ να αποδείξει πού ήταν αποσπασμένη το έτος 2009-2010, με στόχο προφανώς την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου εναντίον της, αν και γνωρίζει ότι η συνάδελφος ήταν αποσπασμένη στη Β΄ Αθήνας και στη συνέχεια στο ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επανειλημμένως έχει καταγγείλει δημόσια με ανακοινώσεις του τη στάση του Δντή ΔΔΕ και, μαζί με όλες τις άλλες ΕΛΜΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την ΟΛΜΕ, την ΑΔΕΔΥ αλλά και πλήθος κομμάτων που παρενέβησαν με κοινοβουλευτικό έλεγχο (ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ), έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του από τη θέση του Δντή, γιατί ο ρόλος του είναι διαλυτικός και εγκυμονεί κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία της ΔΔΕ Ευρυτανίας και των σχολείων. Την ίδια άποψη έχει και η τοπική κοινωνία που έχει γευθεί τον τρόπο που διαχειρίζεται τα εκπαιδευτικά θέματα.
Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται αυτό το θέατρο του παραλόγου, υπάρχει πόρισμα καταπέλτης εναντίον του που κατατέθηκε στο ΥΠΑΙΘΠΑ, μετά την προκαταρκτική έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί σε βάρος του από 12/12/2012 με εντολή του υπουργείου.
Το ερώτημα λοιπόν προς τη φυσική ηγεσία του συγκεκριμένου κυρίου και το ΥΠΑΙΘΠΑ παραμένει καίριο και αμείλικτο: Για πόσο καιρό ακόμα θα σιωπούν και θα καλύπτουν την κατάσταση αυτή; Θα διαλύσουν τα σχολεία στο νομό και θα εμπλέξουν το εκπαιδευτικό προσωπικό σε πειθαρχικές και δικαστικές περιπέτειες κατασκευάζοντας ενόχους ή θα απομακρύνουν τον Δντή κ. Κασκαμπά, ως ξένο και επικίνδυνο σώμα για την εκπαιδευτική κοινότητα, και μάλιστα ΑΜΕΣΑ; Ή μήπως θεωρούν ότι η περίπτωση Κασκαμπά είναι ιδανική για μαζική κατασκευή «επίορκων»;
Το Δ.Σ. επαναφέρει το θέμα στη δημοσιότητα τώρα που είμαστε στο “και πέντε”, κυριολεκτικά, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και καταθέτοντας ακόμα μια φορά το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής μας Συνέλευσης από τον Νοέμβριο του 2012, με το οποίο ζητάμε την άμεση απομάκρυνσή του.