Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καταργούνται οι κατευθύνσεις και έρχονται… οι δέσμες

10/04/2013

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στο Λύκειο που έρχονται από τον Σεπτέμβριο και προτείνονται από ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Β’ Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας, ενώ στην Γ’ Λυκείου καταργούνται οι κατευθύνσεις και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών. Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται σε 4 από 11 που διδάσκονται σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι τρεις κύκλοι σπουδών θα εστιάζουν: ο 1ος στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες, ο 2ος στις Θετικές, Τεχνολογικές και στις Επιστήμες Υγείας και ο 3ος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές.
Τα μαθήματα γενικής κατεύθυνσης θα μειωθούν σε 4 από 11 που είναι σήμερα. Θα μείνουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας. Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της τελευταίας τάξης του Λυκείου, ενώ δεν υπάρχουν μεταξύ των τριών κύκλων κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων.
Η Ξένη Γλώσσα μένει ως μάθημα επιλογής και στους τρεις κύκλους σπουδών. Η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα του 1ου και του 3ου κύκλου, καθώς διατίθεται σε ενιαίο πακέτο μαζί με Εισαγωγή στο Δίκαιο και Πολιτειακούς Θεσμούς, εναλλακτικά με δεύτερο πακέτο δύο μαθημάτων, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία για τους μαθητές του 1ου κύκλου ή Ειδικά Θέματα Οικονομίας και Αρχή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων για τους μαθητές του 3ου κύκλου.
Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στην Γ’ Λυκείου, παραμένει δίωρο στην Α’ Λυκείου και μονόωρο στην Β’ Λυκείου και αλλάζει τίτλο, σε Θρησκεία και Κόσμος.
Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι 5 για τον 1ο κύκλο, και 6 για τον 2ο και τον 3ο κύκλο. Οι ώρες διδασκαλίας τους θα είναι 20 και το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας είναι 33 -κατά 2 περισσότερες από το σύνολο των ωρών του σημερινού προγράμματος.
Σύμφωνα με την πρόταση, η Β’ Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας, χωρίς κατευθύνσεις και κύκλους. Περιέχει μόνο δύο πακέτα επιλογής με δύο μαθήματα έκαστο, τα οποία παραπέμπουν στον παλιό διαχωρισμό του Λυκείου σε πρακτικό και κλασικό.
Έτσι, οι μαθητές της Β’ Λυκείου θα μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία, είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής. Οι ώρες διδασκαλίας θα είναι 33, ενώ σήμερα είναι 35. Σε ό,τι αφορά την Α’ Λυκείου, προστίθεται δύο μαθήματα: Πολιτειακή Παιδεία – Οικονομικά – Κοινωνιολογία και 2η Ξένη Γλώσσα, αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είναι σήμερα σε 34.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: