Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασιακή περιπλάνηση – εργασιακός μεσαίωνας

10/01/2013
picture 054 ΕΛΜΕ Φθιώτιδας: Για τις μεταθέσεις στο Νομό λόγω Μνημονίου
                                             Μια περιοχή μετάθεσης ο Ν. Φθιώτιδας

Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιώντας τις πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ, αποφάσισε και διέταξε. Κινούμενο στη λογική των διατάξεων του 3ου Μνημονίου, που προβλέπει υποχρεωτική μετακίνηση των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία της χώρας, μέσα σε περίοδο διακοπών για τους εκπαιδευτικούς, «αποφάσισε» (με υπουργική απόφαση) να επανακαθορίσει τις περιοχές μετάθεσης. Έτσι, πλέον, σχεδόν κάθε νομός θεωρείται μια περιοχή μετάθεσης. Να, τι εννοούσαν με την «ορθολογική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού».

Πρακτικά, τί σημαίνει και πώς επηρεάζει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών η ρύθμιση αυτή; Σημαίνει ότι:

  •  Όλοι οι εκπαιδευτικοί ανήκουν σε μια περιοχή στο νομό, άρα θα αναγκάζονται να μετακινούνται  σε σχολεία,   ανεξάρτητα από τα χιλιόμετρα που θα απέχουν μεταξύ τους και ανεξάρτητα από την οργανική τους θέση.
  • Οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται συνεχώς σε ένα καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και κυρίως περιπλάνησης, όπου υπάρχει κενό στο νομό, προκειμένου να  συμπληρώσουν το ωράριο τους.
  • Σε μια περίοδο που μας έχουν μειώσει τους μισθούς, που μας έχουν στραγγίξει οικονομικά μέσω νέων φόρων και χαρατσιών, που  επινοούν κάθε φορά, έρχονται να προσθέσουν μια νέα επιβάρυνση στον οικογενειακό προϋπολογισμό κι όποιος αντέξει.
  • Οι εργασιακές μας σχέσεις ελαστικοποιούνται ακόμη περισσότερο δίνοντας το δικαίωμα στην εξουσία να «παίζει» ακόμα περισσότερο με τη ζωή τη δικιά μας και των παιδιών μας.

Αλήθεια, τι μέλλον περιμένει τους συναδέλφους που είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ ανά περιοχή (με το προηγούμενο καθεστώς); Θα διατηρήσουν τη μοριοδότηση (που η νομοθεσία προβλέπει πως αλλάζει) των δυσμενών συνθηκών των σχολικών μονάδων; Θα διατηρήσουν τις ομάδες σχολείων που ήδη υπάρχουν ή θα καταργήσουν και αυτές;

Πόσο ακόμα θα μειώσουν το εκπαιδευτικό  προσωπικό (20% την τελευταία τριετία);

Πόσες απολύσεις θα γίνουν ακόμα, αν η κυβέρνηση προωθήσει τις ρυθμίσεις (νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση διδακτικού ωραρίου, «αξιολόγηση» κτλ), που ευαγγελίζονται σαν τη πανάκεια στην επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης, που οι τροϊκανές κυβερνήσεις διαδοχικά και αλληλοσυμπληρούμενες δημιούργησαν;

Καταγγέλλουμε την πολιτική του υπουργείου παιδείας και απαιτούμε κατάργηση αυτής της υπουργικής απόφασης

Με τους αγώνες μας, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που η ίδια πολιτική πλήττει, μπορούμε να ανατρέψουμε τόσο αυτή την  πολιτική όσο και τους εκφραστές της.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ευθύμιος Παλέτσος                                               Αθηνά Λιανού

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: