Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στους 2.341.400 οι φτωχοί στην Ελλάδα το 2010

11/11/2012

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φτώχεια στην Ελλάδα χτυπούν SOS για ολόκληρη την κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά από τις πολιτικές σοκ. Πάνω από 2.341.000 συνάνθρωποί μας, δηλαδή το 21,4% του πληθυσμού, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας σύμφωνα με τα εισοδηματικά στοιχεία του 2010. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι για ένα μέρος αυτών υπάρχει μια μικρή οικονομική ανάσα από εισοδήματα που δεν δηλώνονται και πάλι τα στοιχεία για τη φτώχεια είναι εφιαλτικά. Πάνω από 837.000 άνθρωποι, όταν το 2009 ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε στις 544.000, ανήκουν σε οικογένειες στις οποίες δεν εργάζεται ούτε ένα μέλος. Κατά συνέπεια, όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας βρίσκονται στο έλεος της φτώχειας και δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% μόνο τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου.
Πιο δυνατό είναι το χτύπημα για τους νέους και τους ηλικιωμένους, οι οποίοι δοκιμάζονται ακόμη σκληρότερα από τις άλλες κοινωνικές ομάδες σε μια κρίσιμη περίοδο της ζωής τους. Οι νέοι γιατί από τα πρώτα τους βήματα βρίσκονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο της ανέχειας και της έλλειψης ελπίδας και προοπτικής και οι ηλικιωμένοι γιατί δεν έχουν πλέον τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής. Οι νέοι ηλικίας ως 17 ετών, που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας φτάνουν στο 23,7% ενώ ανάλογο είναι και το ποσοστό στους ηλικιωμένους πάνω από 65 ετών.

Αν αυτά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2010 είναι ήδη εφιαλτικά, ακόμη πιο δραματικά θα είναι τα στοιχεία για το 2011 και το 2012 εξαιτίας των νέων περικοπών στους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα και της κατάρρευσης του υποτυπώδους κράτους πρόνοιας.

avgi.gr

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: