Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η εκπαίδευση στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής

14/10/2012

Θεσσαλονίκη, 13.10.2012

Η πρόσφατη πρωτοβουλία βουλευτή της Χρυσής Αυγής να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό των βρεφών και νηπίων που φοιτούν στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς της χώρας, προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα όλων των πολιτών που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ζουν σε ένα κράτος ευνομούμενο και προσηλωμένο στις θεμελιώδεις αρχές των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Η παραπάνω ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατη, άλλη, ερώτηση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, με την οποία εγκαλούσε το Υπουργείο Παιδείας για τη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων μαθητών (αλλοδαπών, μουσουλμάνων κ.ά.) στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Υπογραμμίζεται ότι η χρηματοδότηση αυτή προέρχεται, σχεδόν αποκλειστικά, από ευρωπαϊκούς πόρους και τα ίδια τα προγράμματα εντάσσονται στην επίσημη ευρωπαϊκή πολιτική για προστασία και ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Φαίνεται ότι, τελευταία, η Εκπαίδευση έχει μπει στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής και το γεγονός αυτό δεν το θεωρούμε τυχαίο, αφού πρόκειται για έναν από τους ζωτικότερους θεσμούς της κοινωνικής μας ζωής.
Κάθε πολίτης, πόσο μάλλον ένας βουλευτής, έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το Κράτος τα δημόσια έγγραφα που επιθυμεί και η Διοίκηση έχει την υποχρέωση να ικανοποιήσει το αίτημά του. Ωστόσο, η επιλογή της δημόσιας και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, διατύπωσης του συγκεκριμένου αιτήματος φαίνεται να αποσκοπεί στην πρόκληση φόβου στην ελληνική κοινωνία, προκειμένου να καμφθούν δημοκρατικές συνειδήσεις και ανακλαστικά και να επιβληθεί η σιωπή και η παθητικότητα απέναντι σε πρακτικές που καταλύουν τους θεσμούς και μας οδηγούν στην ανομία.
Ως Ελληνικό Παρατηρητήριο Διαπολιτισμικής Παιδείας και Εκπαίδευσης θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να καταγγείλουμε τα φαινόμενα αυτά και να αντισταθούμε στην όποια εκτροπή από θεμελιώδεις αρχές και αξίες του πολιτισμού μας.
Κάθε πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους μεταξύ αυτών.
Οποιαδήποτε μορφή διάκρισης μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί υπονόμευση του δημοκρατικού κεκτημένου, για το οποίο τόσες θυσίες έχει υποστεί ο λαός μας.
Με την παρούσα ανακοίνωση θέλουμε να διακηρύξουμε ότι η εκπαίδευση αποτελεί δικαίωμα όλων των νέων και όχι “προνόμιο”, το οποίο μάλιστα θα πρέπει να παρέχεται διά της “εθνικής προτίμησης”, όπως υποστηρίζουν οι εθνικιστές.
Επειδή η σιωπή του λαού μας και ιδιαίτερα του πνευματικού κόσμου κινδυνεύει να εκληφθεί ως συναίνεση ή ως αδυναμία, καλούμε τους πολίτες της χώρας μας να σταθούμε απέναντι σε κάθε απόπειρα για επιβολή αντιδημοκρατικών και ρατσιστικών απόψεων και πρακτικών στο δημόσιο βίο της χώρας και ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: