Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το νέο Μνημόνιο.Τι ζητά αυτή τη φορά η τρόικα. Νέα μεγαλύτερα δεσμά.

27/01/2012

Σε 10 σελίδες εκτείνονται οι κατευθύνσεις του νέου Μνημονίου, όπως αυτές διατυπώθηκαν από την τρόικα με επιστολή προς τους αρχηγούς των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Το «μενού» περιλαμβάνει μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να ζητούν ενυπόγραφες δεσμεύσεις ότι η χώρα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και μετά τις εκλογές. Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί αναδρομικών αυξήσεων στα αντικειμενικά κριτήρια των ακινήτων. Πώς θα καλυφθούν οι αποκλίσεις ύψους 2 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2011.

Οι προϋποθέσεις

Το υπόμνημα της τρόικας, εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης για την εκταμίευση 89 δις ευρώ, συντάχθηκε τη Δευτέρα και παραδόθηκε χθες στους κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη. Εκτός από την απρόσκοπτη υλοποίηση όλων των προηγούμενων δεσμεύσεων από την Ελλάδα, ζητείται και η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων τους επόμενους 6 μήνες.

Πριν από την εκταμίευση του επόμενου «πακέτου», οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ζητούν από την κυβέρνηση να συμφωνήσει στα εξής:

  • Να διευκολυνθούν οι απολύσεις προσωπικού και οι μειώσεις μισθών.
  • Να απολυθούν υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και να «συστεγαστούν» κάτω από ένα ταμείο.
  • Να αποτραπεί η κρατικοποίηση των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.
  • Να ιδιωτικοποιηθούν τουλάχιστον 2 μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις έως το καλοκαίρι.
  • Να εκδικαστούν όλες οι εκκρεμείς δίκες για οφειλές προς το Δημόσιο έως τον Μάρτιο του 2013.
  • Να απελευθερωθούν πλήρως όλα τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα.
  • Να καταργηθούν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις εξασφαλίζουν φορολογική αμνηστία, όπως είναι η περαίωση.

Κυβερνητική σύσκεψη

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της ελληνικής πλευράς για την επικείμενη διαπραγμάτευση, με χρονικό ορίζοντα τις 13 Φεβρουαρίου, διεξήχθη χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, από την οποία μεταφέρεται θετικό, συναινετικό κλίμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.
Αναφορικά με τις αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό του 2011, ύψους 2 δις ευρώ, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές μπορούν να καλυφθούν μέσα από την περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες του φαρμάκου και των εξοπλισμών, καθώς και την άμεση συγχώνευση δημόσιων φορέων.
Όπως μεταδίδουν κυβερνητικοί κύκλοι, για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού, είναι αναγκαίο να καταστεί σαφής στην τρόικα η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ότι δεν είναι δυνατό να μειωθούν, πόσο μάλλον να καταργηθούν. Σημειώνεται ότι αύριο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης συναντάται με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα εργασιακά θέματα, χωρίς την παρουσία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ που αντιτίθενται ακόμη και στη συζήτηση για τους δύο επιπλέον μισθούς. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αντιπροτείνει τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων σε στοχευμένους κλάδους της οικονομίας, ώστε μαζί και με την περικοπή του μη μισθολογικού κόστους να εξασφαλιστεί συνολική μείωση της τάξης του 10%.
Ειδικά για το θέμα των μισθών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να το αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Ο κ. Καψής διέψευσε την πληροφορία ότι η τρόικα ζητά και την αναδρομική αύξηση των αντικειμενικών κριτηρίων στα ακίνητα. Επιβεβαίωσε, πάντως, τις αξιώσεις για τις περικοπές στο Δημόσιο.
http://www.tvxs.gr

 

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: