Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χτες ήταν γιορτή

24/01/2012

Χτες το βράδυ, 4 άνθρωποι υψώσαμε τα ποτήρια μας και τα τσουγκρίσαμε στην υγεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Η απόφασή του να μην αποδεχτεί το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο του υπουργείου Πολιτισμού ήταν η πιο σημαντική πολιτική απόφαση των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα.

Έχουμε μάθει να αποδίδουμε ευθύνες μόνο στους πολιτικούς, ξεχνώντας πως κι εμείς έχουμε ευθύνες για τις αποφάσεις μας. Εμείς επιλέγουμε τις προσωπικές μας κινήσεις. Εμείς επιλέγουμε και τους πολιτικούς.

Βέβαια, γνωρίζοντας σε ποια χώρα ζω, δεν μου είναι καθόλου δύσκολο να φανταστώ και τη συνέχεια – έχω προβλέψει πολύ πιο δύσκολα πράγματα.
Είναι σίγουρο πως πάρα πολλοί συμπατριώτες μας -από το λογοτεχνικό σινάφι και όχι μόνο- δεν θα συγχωρήσουν ποτέ στον Ντίνο Χριστιανόπουλο την απόφασή του να μην αποδεχτεί το βραβείο και τα χρήματα.
Ο λόγος είναι απλός: αφενός επειδή οι ίδιοι τα έχουν αποδεχτεί επί χρόνια -αφού πρώτα τα κυνήγησαν με τον πιο χυδαίο τρόπο-, και αφετέρου επειδή χωρίς αυτά δεν θα υπήρχαν οι ίδιοι.
Επίσης, πολλοί θα θεωρήσουν την κίνηση του Χριστιανόπουλου να μην αποδεχτεί το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο όχι ως προσωπική του επιλογή, αλλά σαν μια κίνηση που στρέφεται εναντίον τους – πάντα, ο βλάκας τα παίρνει όλα πολύ προσωπικά.
Δεν μας είναι εύκολο να αποδεχτούμε πως κάποιος άλλος μπορεί να είναι πιο καλός από εμάς. Αυτό που συμβαίνει συνήθως -και όχι μόνο στην Ελλάδα- είναι να προσπαθούμε να τον μειώσουμε και να τον φέρουμε στα μέτρα μας, νομίζοντας πως έτσι ψηλώνουμε εμείς.
Πάντως, η χτεσινή ημέρα ήταν γιορτινή. Το απόγευμα, μίλησα με μια φίλη μου στο τηλέφωνο και πανηγύριζε. Επίσης, ήταν πολύ συγκινημένη.
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος έδωσε κουράγιο σε πολύ κόσμο με την απόφασή του. Έδωσε κουράγιο σε ανθρώπους που συχνά αισθάνονται αποσυνάγωγοι και μόνοι.
Ακόμα κι ένας άνθρωπος έχει τη δύναμη να αλλάξει όλο τον κόσμο. Πάντα το πιστεύω αυτό.
Ποτέ δεν φοβάμαι τους ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εμένα. Η μόνη μου σκέψη είναι πώς θα γίνω σαν κι αυτούς.
Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
pitsirikos.net

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: