Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΟΠΥΥ = Όχημα για περικοπές και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας

12/01/2012

Την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ικανοποιημένη από τη «μερική λογιστική επίτευξη στόχων» κυρίως στη φαρμακευτική δαπάνη, τα δεδομένα  δείχνουν πως η ακολουθούμενη πολιτική έχει υποβαθμίσει τη δημόσια υγεία, με το ΕΣΥ να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών.

Μόνον 3.400 ιατροί όλων των ειδικοτήτων, σε όλη τη χώρα, εντάχθηκαν στον νεοσύστατο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας(Ε.Ο.Π.Υ.Υ), ο οποίος από 1-1-2012 εξυπηρετεί όλους τους ασφαλισμένους (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΟΓΑ). Δηλαδή ο πολίτης θα ξαναπληρώνει την υγεία και την περίθαλψή του, αφού πληρώνει και κάθε μήνα καταβάλλοντας εισφορές. Έτσι ισοπεδώνεται η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη της χώρας και τα Νοσοκομεία  και τα Κέντρα Υγείας μαθηματικά οδηγούνται σε κατάρρευση, αναλαμβάνοντας τον τεράστιο όγκο περιστατικών τα οποία διεκπεραίωναν έως σήμερα οι ιατροί των ταμείων.

Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ σημαίνει ένα υπερταμείο δέκα εκατομμυρίων ασφαλισμένων με το ίδιο χαμηλό επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης! Το μοντέλο λειτουργίας του αντιγράφει ένα παρωχημένο σύστημα υπηρεσιών υγείας (ΟΑΕΕ) εξισώνοντας τις παροχές υγείας προς τα κάτω. Αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του συστήματος είναι η υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και η σύνθλιψη μεμονωμένων ιατρείων προς όφελος συμφερόντων λίγων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Οι γιατροί που προβλέπονται είναι μόνο 10.000 για την «κάλυψη» 10.000.000 ασφαλισμένων. Στη πρώτη φάση μόλις 4300 γιατροί (κυρίως νέοι) όλων των ειδικοτήτων εντάχθηκαν στον οργανισμό! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Λαμίας, όπου μόνο 28 ιατροί έχουν συμβληθεί, εκ των οποίων ένας μόνο παθολόγος… Οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, που μέχρι τώρα κατέφευγαν σε συμβεβλημένο του ταμείου τους γιατρό, ο οποίος γνώριζε το ιστορικό τους και είχε αναπτύξει προσωπική σχέση μαζί τους (σημαντικό στην περίθαλψη), πιθανά τώρα να πρέπει να αλλάξουν γιατρό. Ταλαιπωρία για τους χρόνια ασθενείς, ταλαιπωρία και για μια απλή συνταγογράφηση.

Οι συμβεβλημένοι γιατροί θα εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο 4 ώρες την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι η διάρκεια επίσκεψης θα είναι περίπου 10 λεπτά με σειρά προτεραιότητας και ατελείωτες ώρες αναμονής. Μετά το 4ωρο οι ασθενείς θα αποτελούν «ιδιωτική πελατεία» και θα επιβαρύνονται με τη δαπάνη επίσκεψης. Ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει μέγιστο αριθμό επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μέχρι 200 το μήνα και πενήντα την εβδομάδα. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, δε μπορεί να «μπει» στο σύστημα! Ο φορέας δεν καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων.

Οι παρακλινικές εξετάσεις θα γίνονται σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και μάλιστα θα επιβαρύνουν τους άμεσα ασφαλισμένους σε ποσοστό  15%. Ο λογαριασμός τελικά πηγαίνει στους ασφαλισμένους και αυτό χωρίς ντροπή οι εμπνευστές του το ονομάζουν «πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας». Ιδιαίτερα, για τους 1.700.000 ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, η υποβάθμιση των παροχών είναι δραματική, αφού χάνουν και την επιλογή του γιατρού και τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτούς πέραν του ημερήσιου τετραώρου που προβλέπεται, αλλά και την κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ εάν επιλέξουν γιατρό εκτός συστήματος. Και κρατήσεις και πληρωμές δηλαδή. Η καταλήστευση του Ελληνικού λαού δεν έχει τελειωμό!

Μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί στους συνταξιούχους, τους ανέργους, στις γυναίκες και κυρίως στους χρόνια πάσχοντες που είναι και οι κύριοι χρήστες (65 έως 70% των υπηρεσιών υγείας), οι «πελάτες» των νοσοκομείων και των ιατρείων. Κατά συνέπεια το πλήγμα της οικονομικής κρίσης κατευθύνεται εναντίον τους, με όρους μη υγείας.

Τη στιγμή που έχουμε υποστεί μειώσεις αποδοχών, περικοπές δώρων επιδομάτων, την ίδια ώρα οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που τόσα χρόνια κατάβάλλαμε και συνεχίζουμε να τις καταβάλλουμε αδιάλειπτα, έχουν κάνει φτερά, με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, η κυβέρνηση, υποταγμένη στην πολιτική μείωσης δαπανών που επιτάσσει η τρόικα και τα μνημόνια, μεταφέρει απευθείας το βάρος της περίθαλψης στον κάθε ασθενή.

Η ΕΛΜΕ Φθιώτιδας  καλεί όλους τους συναδέλφους  να αγωνιστούν για την υπεράσπιση του αγαθού της δημόσιας υγείας, την αξιοπρέπεια των λειτουργών της αλλά και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών. Διεκδικούμε αναβαθμισμένες, δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλα τα επίπεδα, διασφαλισμένες συλλογικές συμβάσεις για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ και όλους τους συμβαλλόμενους με τα ταμεία.

   Το Δ.Σ της Ε.Λ.Μ.Ε   Ν. Φθιώτιδας

 

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: