Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 2012: Όταν το θέατρο του παραλόγου συναντάει τη μεγάλη κλοπή

03/01/2012

ΔΕΜΕΡΔΕΣΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΔΕ Ν. ΕΒΡΟΥ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

(ν. 4024/11 νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο)

Συνάδελφοι σίγουρα θα θυμάστε το καλοκαίρι του 2010 που τρέχαμε σαν τρελοί (άλλοι στο σχολείο, άλλοι σε Ιντερνέτ καφέ, άλλοι σε κάποιο φίλο και άλλοι μόνοι τους) να απογραφούμε, γιατί από το Σεπτέμβριο του 2010 ΟΛΟΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εντάσσονταν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών;

Ενάμιση χρόνο μετά, τον Γενάρη του 2012, άλλοι θα πληρωθούν από την ΕΑΠ, άλλοι από το σύστημα ΔΙΑΣ και άλλοι από ιδιωτικά προγράμματα μισθοδοσίας των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης! Κανείς δεν ξέρει πλέον τι μισθό θα πάρει τον επόμενο μήνα και τι κρατήσεις έχει. Κανείς δεν μπορεί να κάνει σύγκριση με συναδέλφους του από άλλη Δ/νση Εκπ/σης ούτε καν με συνάδελφό του από το ίδιο σχολείο.

Το ράλι των μειώσεων των αποδοχών μας, καθώς και όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ξεκίνησε το 2010 (12% στην αρχή και κατόπιν 8% μείωση όλων των επιδομάτων) και συνεχίστηκε το καλοκαίρι του 2011 (μείωση 50% του κινήτρου απόδοσης από 1/7/11, αναδρομική εισφορά αλληλεγγύης και αναδρομική εισφορά ΤΠΔΥ από 1/1/11). Παράλληλα οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές – παρατρεχάμενοι της εξουσίας επέμεναν ότι με το νέο μισθολόγιο οι μισθοί των εκπαιδευτικών θα αυξηθούν!

Τον Οκτώβρη του 2011 ψηφίστηκε ο ν. 4024 και η πρώτη κλοπή ήρθε με τη μείωση των ακαθάριστων αποδοχών που κυμαίνονται από 70 έως 420 ευρώ (η μεγαλύτερη μείωση αφορά τους νέους συναδέλφους με λίγα χρόνια υπηρεσίας).

Η δεύτερη κλοπή αφορά τον πλεονάζοντα χρόνο στο βαθμό κατάταξης και μεταφράζεται από 0 σε 594 ευρώ.

Η τρίτη κλοπή αφορά την παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011 όπου προβλέπονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Η σύνταξη των προσώπων που εντάσσονται στο νέο μισθολόγιο εξακολουθεί να υπολογίζεται μέχρι την 31.12.2015, με βάση τις συντάξιμες αποδοχές τους, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.10.2011, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν μισθολογικά κλιμάκια που θα ελάμβαναν κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα με βάση τις διατάξεις του ν. 3205/2003». Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι επειδή αυξάνεται ο βασικός μισθός, για να μην αυξηθούν συνακόλουθα και οι συντάξεις, αυτές θα υπολογίζονται με τους παλιούς βασικούς μισθούς. Ταυτόχρονα μέχρι τέλους του 2015 οι κρατήσεις για επικουρική ασφάλεια, πρόνοια και κύρια σύνταξη θα γίνονται με βάση τις αποδοχές που είχαμε με το παλιό μισθολόγιο. Η κλοπή αυτή μεταφράζεται σε 25 έως 170 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα αν είναι κάποιος παλιός ή νέος ασφαλισμένος, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και πάλι επιβαρύνει περισσότερο αυτούς με λίγα χρόνια υπηρεσίας).

Η τέταρτη κλοπή αφορά το επίδομα θέσης ευθύνης, «το οποίο υπόκειται σε κράτηση για κύρια σύνταξη, ανεξαρτήτως εάν ο υπάλληλος ελάμβανε αυτό κατά την 31-10-2011, αρκεί δηλαδή να είχε προαχθεί σε θέση Προϊσταμένου Οργανικής Μονάδας και να είχε ασκήσει τα καθήκοντα αυτά, μετά από κρίση του αρμοδίου Διοικητικού Οργάνου, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα της συνολικής δημόσιας υπηρεσίας του, κατά το οποίο του καταβάλλονταν το επίδομα αυτό».

Η πέμπτη κλοπή αφορά τις αναδρομικές κρατήσεις. Όταν γίνονται σε αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ο εργαζόμενος χάνει τη διαφορά από τις κρατήσεις στα ταμεία. Π.χ. αν με το παλιό μισθολόγιο πήρε κάποιος 100 ευρώ περισσότερα στις ακαθάριστες αποδοχές, οι καθαρές αποδοχές για το ποσό αυτό ήταν περίπου 75 ευρώ. Η επιστροφή όμως θα γίνει στο σύνολο των 100 ευρώ. Τα υπόλοιπα 25 χάνονται στην περίθαλψη, στα ταμεία πρόνοιας και τη σύνταξη. Χαλάλι να γίνουν αρκεί να είχαμε περίθαλψη και συντάξεις!

Η έκτη κλοπή αφορά τους αναπληρωτές. Για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη πληρώθηκαν με το εισαγωγικό κλιμάκιο ανεξάρτητα της προϋπηρεσίας τους. Μέχρι τώρα δεν υπήρξε διευκρινιστική εγκύκλιος αν θα καταταχτούν στους βαθμούς που αντιστοιχούν στην προϋπηρεσία τους και αν επιστραφούν τα κλεμμένα για τους δυο μήνες.

Το τελικό χτύπημα όμως θα γίνει με την έναρξη της αξιολόγησης, η οποία δεν θα είναι τίποτα άλλο από ένα εργαλείο για να στοχοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί, να ολοκληρωθεί η επίθεση στα δικαιώματά τους και να δικαιολογηθεί η μισθολογική-βαθμολογική καθήλωση τους.

Συνάδελφοι σ΄ αυτές τις συνθήκες που οι επιλογές της κυβέρνησης του τραπεζίτη Παπαδήμου συνεχίζουν την ολέθρια πολιτική του ΠΑΣΟΚ, δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Η Κυβέρνηση της τρόικας και των δανειστών κάθε μέρα γίνεται και πιο επικίνδυνη. Είναι ώρα για κινητοποιήσεις και αγώνες, όχι συμβολικούς, αλλά αποφασιστικούς, με ορίζοντα την ανατροπή αυτής της πολιτικής της αντιδημοκρατικής τρικομματικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης και όλων όσων την στηρίζουν, αποτελεί τη μόνη επιλογή για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: