Σχετικά με τα λειτουργικά κενά των Σχολικών Μονάδων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον αριθμό συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ» ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΥΣΔΕ
ΘΕΜΑ: Σχετικά με την εγκύκλιο (9/8/11) του Υπουργείου Παιδείας «Λειτουργικά κενά Σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και αριθμός συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων».
Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του στις 9/8/2011 ζητά από τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να του αποστείλουν την Πέμπτη 11/8 Πίνακες με τα λειτουργικά κενά και τον αριθμό συνταξιοδοτήσεων, «προκειμένου οι υπηρεσίες μας να προβούν σε α) διορισμούς και β) αποσπάσεις εκπαιδευτικών…».
Πρώτη ένσταση είναι γιατί η όλη διαδικασία ανατίθεται στις Διευθύνσεις (δηλαδή στους Διευθυντές Εκπαίδευσης) και όχι στα ΠΥΣΔΕ και γιατί γίνεται με καθυστέρηση και όχι έγκαιρα.
Είναι απαράδεκτο να καθορίζονται τα λεγόμενα λειτουργικά κενά από το Διευθυντή εκπαίδευσης και όχι το ΠΥΣΔΕ. Μέσα Αυγούστου δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική εικόνα των κενών. Πλήρη εικόνα θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση των αποσπάσεων στις διάφορες υπηρεσίες (π.χ. Διευθύνσεις, Περιφέρειες), μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (11 Σεπτέμβρη), και κυρίως μετά την οριστικοποίηση των συνταξιούχων που πρώτος σταθμός είναι η 25η Αυγούστου και οριστικοποιούνται στις 10 Οκτώβρη (με το άπρακτο δίμηνο).
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι να αποσταλούν από τις Διευθύνσεις μόνο ο αριθμός των εκπαιδευτικών που είναι στη διάθεση ΠΥΣΔΕ (οι οποίοι όμως κάθε χρόνο εργάζονται κανονικά στα σχολεία) και να εμφανίζει έτσι το Υπουργείο μία πλασματική εικόνα υπεράριθμων εκπαιδευτικών για να δικαιολογήσει τους ελάχιστους διορισμούς και τις λίγες αποσπάσεις.
Το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιώντας πότε τις πλασματικές υπεραριθμίες και πότε τις χιλιάδες των πραγματικών κενών στα σχολεία στοχεύει στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών ( π.χ μετακινήσεις εκπαιδευτικών από βαθμίδα σε βαθμίδα και από περιοχή σε περιοχή, αύξηση ωραρίου), αλλά και στην υποβάθμιση της Δημόσιας παιδείας με συγχωνεύσεις σχολείων, με 30αρια τμήματα και κυρίως με το νέο προσαρμοσμένο, στις ανάγκες της αγοράς, περιεχόμενο της.
Σάββας Σάββα Αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ (ΠΑΜΕ Πειραιά)