Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περικοπές «βλέπει» η ΑΔΕΔΥ πίσω από το νέο μισθολόγιο

24/08/2011
Νέες περικοπές με αρνητικές επιπτώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και τους πολίτες διαπιστώνει η ΑΔΕΔΥ αναφορικά με τη διαφαινόμενη περικοπή, ενσωμάτωση στο βασικό μισθό ή κατάργηση των περισσότερων από τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σχετική σύσκεψη προηγήθηκε σήμερα μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου».

Η διαφαινόμενη μείωση μισθών για μεγάλη μερίδα των εργαζομένων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, οι εφοριακοί και τελωνειακοί υπάλληλοι είχαν προγραμματίσει 48ωρη απεργία, η οποία ανεστάλη, καθώς φέρεται να έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, ότι δεν θα υπάρξει δραματική μείωση των αποδοχών τους.

Σήμερα, το υπουργείο γνωστοποίησε ότι μερίδα των απασχολούμενων στο Δημόσιο θα ενταχθεί στο νέο θεσμικό πλαίσιο μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά). Το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς «θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας». Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το ζήτημα αφορά στην πράξη περίπου το 10% των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Γενικότερα, όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο μισθολόγιο δύο ταχυτήτων, με ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (υπηρεσίες εφοριακών κ.ά.) να συνεχίσουν να επιχορηγούνται επιπρόσθετα, πλέον όχι μέσω επιδομάτων αλλά με μέρος του βασικού μισθού το οποίο θα χαρακτηρίζεται προσωπική διαφορά. Πληροφορίες κάνουν λόγο για οριοθέτηση πλαφόν στις επιπλέον ενισχύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των αυξήσεων και σταδιακή μείωση των αποδοχών. Αναμένεται πως δεν θα προβλέπεται προσωπική διαφορά για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο.

Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, το υπουργείο δηλώνει ότι «ως ένα βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ψηφιστεί για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα» και ενημερώνει ότι το νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

http://www.tvxs.gr

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: