Τα μυστικά του κήπου. Καταγγελία για την απόφαση του Υπ. Παιδείας να συρρικνώσει πάλι φέτος το διδακτικό έτος στη Β/ θμια εκπαίδευση, του Τριαντάφυλλου Τρανού
του Τριαντάφυλλου Τρανού, εκπαιδευτικού προέδρου της Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Με οργή και κατάπληξη η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς και οι μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πληροφορήθηκαν ότι το Υπουργείο Παιδείας όρισε την ημερομηνία έναρξης των πανελλήνιων εξετάσεων στις 12/5.
Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά -ακόμη και από αυτή τη κουτσουρεμένη περσινή – το Υπουργείο Περιορισμένης Ευθύνης και Διαβολικών Μεθοδεύσεων, κλείνει τα γυμνάσια, τα τεχνικά σχολεία και τα λύκεια όλης της χώρας για να ξεκινήσει τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα αρχίσουν στις 12 Μαΐου, δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι, ενώ η λήξη των μαθημάτων, ακόμη και για τα γυμνάσια, ορίζεται τυπικά στις 10 – ουσιαστικά ήδη στις 5 Μαΐου!
Θυμίζουμε πως λίγες μόνο μέρες πριν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και τα μικρά κατοικίδια του κήπου του Αμαρουσίου , τα παπαγαλάκια και τα κροκοδειλάκια των γνωστών ΜΜΕ απαιτούσαν από τους εκπαιδευτικούς να αποφασίσουν για το «πως θα καλύψουν τις ώρες μαθημάτων που χάθηκαν λόγω απεργιών και στάσεων εργασίας » αμφισβητώντας προκλητικά ακόμη και αυτό το δικαίωμα της απεργίας. Θυμίζουμε ακόμη ότι και πέρυσι τα μαθήματα με απόφαση της κ Διαμαντοπούλου ολοκληρώθηκαν στις 12/5 και οι εξετάσεις άρχισαν στις 14/5.
Εκ νέου και παρά τη περσινή κατακραυγή, η αμετανόητη υπουργός Παιδείας μετατρέπει και φέτος χωρίς δεύτερη κουβέντα τα σχολεία σε διανυκτερεύοντα εξεταστικά κέντρα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Μνημονίου και να ταίσει για μια ακόμη φορά το Μεγάλο Κατοικίδιο, τον αχόρταγο Μινώταυρο των εξετάσεων.
Η βιασύνη του υπουργείου Παιδείας ν’ αρχίσει όσο πιο νωρίς μπορεί τις εξετάσεις προμηνύει ακόμη ότι η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, τουλάχιστον για τη μεγάλη μάζα των υποψηφίων, θα μεταφερθεί στον Ιούνιο.
Ο λόγος του «κουρέματος «του διδακτικού έτους δεν ανακοινώθηκε επίσημα από τον συναρμόδιο υφυπουργό κ. Ιωάννη Πανάρετο στη σχετική συνέντευξη τύπου. Όσο νωρίτερα όμως ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τόσο νωρίτερα οι υποψήφιοι θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία και επομένως το υπουργείο Παιδείας δεν θα πληρώσει στους εκπαιδευτικούς τις γλίσχρες υπερωριακές αποζημιώσεις που συνεπάγεται η απασχόληση τους μετά το τέλος του Ιουνίου.
Εξίσου πονηρά η ανακοίνωση του προγράμματος των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων δεν συνοδεύτηκε από την αναγκαία ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ.
Όμως η αδιαμφισβήτητα πλέον οδυνηρή φετινή πρωτοτυπία του υπουργείου αφορά στους εργαζόμενους μαθητές.
Οι απόφοιτοι των εσπερινών Λυκείων (μαθητές που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία διότι εργάζονται το πρωί) θα εξεταστούν το πρωί, μαζί με τους αποφοίτους ημερησίων Λυκείων.
Μέχρι πέρυσι οι εξετάσεις των αποφοίτων εσπερινών Λυκείων άρχιζαν για ευνόητους, στον κοινό νου, λόγους στις 6.30 μ.μ.
Διευκρινίζεται βεβαίως πως «όσοι μαθητές εργάζονται θα πρέπει να λάβουν άδεια από τις εργασίες τους και η εξεταστική επιτροπή θα τους χορηγήσει βεβαιώσεις συµµετοχής στις- εξετάσεις για να δικαιολογήσουν τις απουσίες στην εργασία τους». Αν βεβαίως καταφέρουν να τη διατηρήσουν και μετά τις πολυήμερες εξετάσεις . Φαίνεται πως κανείς από τους μυστικοσύμβουλους «φωστήρες» της Υπουργού Παιδείας δεν συνειδητοποιεί πως για πολλά από τα αφεντικά των εργαζόμενων μαθητών έστω και μια μέρα απουσίας από τη δουλειά είναι λόγος απόλυσης ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες και ότι αυτός είναι σοβαρός λόγος αποχής από τις εξετάσεις για τους εργαζόμενους μαθητές.
Αλλά οι ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές ομάδες που αποτελούν τα πλέον ευάλωτα θύματα της κρίσης δεν περιλαμβάνονται δυστυχώς στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας.
Γι αυτές τις ομάδες που πλήττονται άμεσα και άγρια από την οικονομική και κοινωνική κρίση οι ανταγωνιστικές πολιτικές «ηγεσίες» στο Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν εφαρμόζουν καμιά αντισταθμιστική εκπαιδευτική πολιτική αλλά επιπλέον συρρικνώνουν ένα από τα τελευταία καταφύγια των παιδιών τους, το δημόσιο σχολείο, καταργώντας η συμπιέζοντας σχολικές μονάδες και ακρωτηριάζοντας το διδακτικό έτος. Κάτω όμως από αυτές τις άθλιες συνθήκες παρεμποδίζεται η τακτική φοίτηση των πιο φτωχών παιδιών στο σχολείο, δημιουργούνται κενά στη μόρφωση τους και τελικά ενισχύονται φαινόμενα όπως η νεανική παραβατικότητα, η σχολική βία, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός, η σχολική αποτυχία και η εγκατάλειψη του σχολείου.
Τα αναγκαία όμως μέτρα αντισταθμιστικής εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής έχουν θυσιαστεί προ πολλού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να εξυπηρετηθεί η ζάμπλουτη, κυνική και διεφθαρμένη άρχουσα ελίτ και η πολιτική της, μια πολιτική η οποία επιδιώκει να φορτώσει στις πλάτες της κοινωνίας το φτηνό, ιδιωτικοποιημένο σχολείο.