Μετάβαση στο περιεχόμενο

Με επιστολή της η υφυπουργός Παιδείας προσπαθεί να πείσει τους Δημάρχους για την αναγκαιότητα καταργήσεων συγχωνεύσεων σχολείων.

31/01/2011

Η υφυπουργός Παιδείας προσπαθεί με πλάγιο τρόπο να πείσει τους Δημάρχους ότι αφού δεν έχει χρήματα το κράτος για λειτουργικά έξοδα, κλείστε και συγχωνεύστε σχολεία. Σήμερα στην Ελλάδα το ποσοστό του ΑΕΠ που χορηγείται στη Παιδεία έχει πιάσει πάτο 2,8% , το χαμηλότερο στην Ευρώπη ακόμη και λιγότερο απο τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.
Άρα αν το κράτος είναι σπάταλο αλλού να αναζητήσουν τις περικοπές. Η Παιδεία πρέπει να μείνει έξω απο τη δημοσιονομική τακτοποίηση. Και οι μισθοί των δασκάλων και καθηγητών είναι οι μικρότεροι απο όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων έχουν περικοπεί στο ελάχιστο.

Αλλού λοιπόν αυτά κ. Χριστοφιλοπούλου. Έκθετοι θα είναι οι Δημοτικοί άρχοντες αν προτείνουν κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων.

Αιδώς Αργείοι, κυβερνητικά … λαμόγια.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Δράττομαι της ευκαιρίας να σας συγχαρώ για την εκλογή σας και να σας ευχηθώ καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Ελπίζω σε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους τομείς συναρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κοινό μας στόχο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Σχολείων της χώρας.
Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα αναφορικά με τις Συνενώσεις – Ιδρύσεις των Σχολικών Μονάδων. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα  να καταστήσω σαφές ότι φιλοσοφία όλων των δράσεων μας είναι το συμφέρον του μαθητή και η ποιότητα της παρεχόμενης Εκπαίδευσης. Θέτοντας ως βάση παιδαγωγικά κριτήρια κατά τη διαδικασία συνενώσεων ιδρύσεων σχολείων, συνυπολογίζουμε την απόσταση, χιλιομετρική και χρονική, το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Προφανείς εξαιρέσεις αποτελούν οι απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές, όπως θα διαπιστώσετε και στη επισυναπτόμενη εγκύκλιο. Προτεραιότητα μας είναι η εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του «Νέου Σχολείου».
Με γνώμονα τις αρχές της αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης και σε συνδυασμό με τα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής, η διαδικασία των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολείων είναι ιδιαίτερη για κάθε περίπτωση χωριστά. Κάθε περιοχή  που εμφανίζει ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και αυξητική τάση μετοίκησης πληθυσμού, εξετάζεται  με ιδιαίτερη προσοχή. Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, σας επισυνάπτουμε τη σχετική εγκύκλιο και προσβλέπουμε στη συμβολή σας. Η γνώμη σας είναι βαρύνουσα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός Παιδείας,

και Διά Βίου Μάθησης

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: