Δυναμικό παρών μαθητών και φοιτητών στις διαδηλώσεις στη Γαλλία
Η γαλλική αστυνομία συλλαμβάνει ακόμη και 10χρονα παιδιά.
Τραυματισμένη μια μαθήτρια Γυμνασίου στο Πουατιέ.
Οι νεαροί διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μαθητικών οργανώσεων UNL και Fidl καθώς και της πρώτης σπουδαστικής οργάνωσης Unef, πορεύτηκαν αντιμετωπίζοντας διαρκώς τις δυνάμεις τις αστυνομίας, η οποία προσπαθούσε να τους περιορίσει.
Στην πόλη της Λιόν αστυνομικοί εκτόξευσαν δακρυγόνα κατά ομάδας 200 μαθητών Γυμνασίου που προσπάθησαν να ενωθούν με την κεντρική πορεία των εργαζομένων ενώ στη συνέχεια αστυνομικοί με πολιτικά προέβησαν σε συλλήψεις παιδιών ακόμη και ηλικίας 10 ετών.
Συλλήψεις ανήλικων μαθητών σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας και ήδη έχουν σχηματιστεί φάκελοι για την παραπομπή τους σε δικαστήρια.
«Δεν βλέπουμε τις διαδηλώσεις σαν διακοπές. Θα δραστηριοποιηθούμε άλλωστε και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Οι κινητοποιήσεις δεν πλησιάζουν στο τέλος τους. Θα βγαίνουμε στο δρόμο ώσπου ν’ αποσυρθεί αυτός ο άδικος νόμος», δήλωσε ο Βικτόρ Γκρεζ, γραμματέας της Μαθητικής Ένωσης της Γαλλίας (UNL).
«Όλη η νεολαία διαμαρτύρεται. Το κίνημα θα συνεχιστεί όσο η νεολαία δεν εισακούεται. Όταν λένε ότι οι νέοι χειραγωγούνται, πρόκειται για προσβολή», είπε ο Ζαν-Μπατίστ Πρεβόστ, πρόεδρος της Unef.
Στις κινητοποιήσεις παραβρέθηκαν και εργατικά συνδικάτα, συνδικάτα του χώρου των τηλεπικοινωνιών και αντιπροσωπείες του κομμουνιστικού κόμματος.
Σήμερα επίσης, παρέμεινε αποκλεισμένο το λιμάνι της Μασσαλίας από εργαζόμενους στα διυλιστήρια και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Τις διαδηλώσεις των Γάλλων όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό σχολιάζει επικριτικά, στο σημερινό της φύλλο η συντηρητική εφημερίδα Le Figaro, κατηγορώντας τους Γάλλους διαδηλωτές για έλλειψη αίσθησης της πραγματικότητας:
«Η έκπληξη (στο εξωτερικό) γιγαντώνεται βλέποντας τους Γάλλους με τόσο μικρή συναίσθηση της πραγματικότητας. Η κρίση είναι πανταχού παρούσα, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες άπορους και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να επιβάλουν αυστηρά μέτρα. Χθες, ήταν η σειρά της Βρετανίας. Αλλά πουθενά αλλού, εκτός από την Ελλάδα, δεν έχουν προκαλέσει αυτά τα δραστικά μέτρα τόσο ακραίες αντιδράσεις. Η εξαίρεσή μας σίγουρα έχει τις ρίζες της στην ανικανότητα της γαλλικής ελίτ να κατανοήσει την αλλαγή. Οι Γάλλοι θεωρούν δεδομένο ένα κοινωνικό μοντέλο που αναπτύχθηκε μετά τον πόλεμο που δεν τους αρέσει να το βλέπουν να αμφισβητείται».
Από την άλλη πλευρά, η Liberation αναφέρει: «Όλο αυτό ξεκινάει από ανθρώπους που αισθάνονται ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης τίποτα πραγματικά σημαντικό δεν πρόκειται να αλλάξει. Η δυσαρέσκεια ήδη υπήρχε και είναι βαθύτερη. Αυτοί που σήμερα διαδηλώνουν έχουν κατανοήσει ότι ο δρόμος προς την ενηλικίωση είναι γεμάτος παγίδες. Μόλις ψηφιστεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η επανάστασή τους θα γίνει μέγα ζήτημα για την επόμενη προεδρική θητεία».
Οι κινητοποιήσεις της γαλλικής κοινωνίας έχουν βγει έξω από τα σύνορα της Γαλλίας. Πολλά ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, κυρίως ευρωπαϊκά, αλλά επίσης ιρανικά, ρώσικα ακόμα και κινέζικα καλύπτουν τα γεγονότα.
http://www.enet.gr