Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φταίμε όλοι;

06/09/2010

΄Ενα πονηρό επιχείρημα που ρίχνει πίσω του πυκνό μελάνι, όπως η σουπιά, αφού όταν φταίνε όλοι, τελικά δεν φταίει κανένας! Και βέβαια κανένας δεν πληρώνει.

Ας δούμε όμως τι λένε γι αυτό οι αριθμοί.
Σύμφωνα με στοιχεία από το capital.gr ο ιδιωτικός δανεισμός στην Ευρώπη έχει ως εξής:
Αγγλία: 5,11 τρις € (281% του ΑΕΠ).
Λουξεμβούργο: 202,8 δις € (553% του ΑΕΠ).
Ιρλανδία: 481 δις € (259% του ΑΕΠ).
Κάτω χώρες: 1,1 τρις € (185% του ΑΕΠ).
Ισπανία: 1,98 τρις € (181% του ΑΕΠ).
Πορτογαλία: 281,8 δις € (169% του ΑΕΠ).
Ιταλία: 1,8 τρις € (115% του ΑΕΠ).
Ελλάδα: 225 δις € (92% του ΑΕΠ). Με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2010 το σύνολο του δανεισμού ήταν 254 δις € (περίπου 106% του ΑΕΠ).
Ευρωζώνη: 138% του ΑΕΠ.

Όπως φαίνεται με την πρώτη σε καμια περίπτωση δεν είμαστε στις πρώτες θεσεις, άρα δεν δικαιολογείται η προσφυγή στο ΔΝΤ.

Ποιος φταίει τότε;

Για την Ελλάδα τώρα τα στοιχεία μας λένε επίσης ότι τα 2/3 από το ποσό αυτό αφορα σε δανεισμό των επιχειρήσεων και το 1/3 στα νοικοκυριά.

Η αγορά κατοικίας ειδικά στην Ελλάδα ήταν πάντα μια κερδοφόρος επένδυση και επομένως δεν είναι σπατάλη και πεταμένα λεφτά. Οταν μετά από χρόνια αποπληρώνεται το χρέος η αξία εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αγοράς. Αν βλέπαμε δηλ. τα νοικοκυριά σαν επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να τα κατηγορήσουμε γι αυτό το είδος δανεισμού.

Οι τράπεζες δανείστηκαν με 1% και έσπρωξαν άπειρο χρήμα(αλλού φθηνά κι αλλού ακριβώτερα) για να επανεκκινήσουν την πραγματική αλλά και την χρηματιστηριακή οκονομία μετά την κρίση του 2000.

Που να φανταζόταν τότε ο δανειζόμενος φουκαράς, που ήταν θύμα μιας σχεδιασμένης εξαπάτησης και που υπολόγιζε την αποπληρωμή του δανείου του με ένα κομμάτι του μισθού του -κόβοντας από δώ κι από κει-, ότι λίγα χρόνια μετά οι ίδιοι πάνω κάτω κυβερνώντες σε συνεργασία με τις τράπεζες που τον δάνεισαν, θα του κόψουν το μισθό, τη σύνταξη, θα επιτρέψουν την εύκολη απόλυσή του- θα του στερήσουν δηλ. την δυνατότητα να τους αποπληρώσει- και στο τέλος θα του πουν πως έφταιγε κι από πάνω! Πως πρέπει να παραδεχτεί πως ζούσε πάνω απο τις δυνατότητές του, πως είναι το ίδιο υπεύθυνος με τα λαμόγια των οίκων που έχαναν 40 τρις στις αγορές παραγώγων(!) η με τους ληστές του δημόσιου χρήματος, αυτούς που αγόραζαν πχ αιμοστατικά με 3,5 ευρώ και τα χρέωναν στο ΕΣΥ για 500 Ευρώ!!       Και όλα αυτά να λέγονται από τα στόματα των «καλύτερων», γοητευτικότερων, δημοφιλέστερων και πειστικότερων εκπροσώπων της δημοσιογραφίας, που συμφωνούσαν μετά από σικέ μάχες σε πάνελ και παράθυρα.
Φταίμε όλοι λοιπόν;
Μπορεί και να φταίμε. Γιατί τους πιστέψαμε καταργώντας την κοινή λογική και την διαίσθησή μας αντί να τους πάρουμε με τις λεμονόκουπες.
Το πιο ωραίο τέλος είναι ότι όλοι αυτοί που εκπέμπουν το σουξέ «φταίμε όλοι», συνεχίζουν να βυθίζονται στην ασύστολη χλιδή ανενόχλητοι ,οι δε υπεύθυνοι της κρίσης χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους αυξάνουν τα bonus τους γελώντας πίσω από την πλάτη απολυμένων, ανέργων νέων, φτωχών και χωρίς αύριο εξαθλιωμένων που «έφταιξαν» το ίδιο μ’ αυτούς.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: