Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Είναι/ήτανε γενοκτονία αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη;»

12/02/2010

http://gazatoday.blogspot.com/     
(Η μετάφραση δική μας).

 Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010
«Είναι/ήτανε γενοκτονία αυτό που γίνεται στην Παλαιστίνη;»    www.paltelegraph.com

 Λονδίνο, 8 Φεβρουαρίου, (τηλέγραφος PAL) – Σε εκδήλωση  στη  μνήμη της ημέρας του ολοκαυτώματος με τον επιζώντα του ολοκαυτώματος Hajo Meyer και μερικούς εβραίους φίλους, μετά από μια συζήτηση στο πανεπιστήμιο χρυσοχόων την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρώ ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν πολλή κοινή εμπειρία με τους επιζώντες του ολοκαυτώματος.

Ο τρόπος που Meyer φυλακίστηκε στο γκέτο και περνώντας από τα σημεία ελέγχου θα μπορούσε να είναι μια στερεότυπη εικόνα στην κατειλημμένη Παλαιστίνη. Ήμουν προσωπικά κατάπληκτος ακούγοντας  τον Hajo Meyer ότι ο Παλαιστίνιος που υποφέρει είναι έτσι όπως στο ολοκαύτωμα και μερικές φορές είναι το ίδιο. Ήμουν κατάπληκτος επειδή το άκουσα όχι από έναν Παλαιστίνιο, αλλά από ένα Εβραίο που έχει υποφέρει πολύ. Για πολλούς ευρωπαίους έχει υποστηριχτεί ότι γενοκτονία δεν έχει γίνει ποτέ στην Παλαιστίνη. Πολύ λίγα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι κοντά στην παλαιστινιακή άποψη και υποστηρίζουν ότι υπήρξε γενοκτονία, και είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η ισραηλινή άποψη απορρίπτει τη χρήση αυτού του όρου για την παλαιστινιακή εμπειρία. Χωρίς αμφιβολία, οι Γερμανοί διέπραξαν ένα μισητό έγκλημα και μια γενοκτονία ενάντια στους Εβραίους στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί.  
Περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη σε μια πράξη που δεν μπορεί ποτέ να συγχωρεθεί από την ανθρωπότητα.
Ήταν ένα τεράστιο έγκλημα.
 Εντούτοις, έχουν υπάρξει γενοκτονίες ενάντια σε πολλούς άλλους λαούς όπως οι αμερικανικοί Ινδιάνοι και οι Αρμένιοι, οι οποίες πρέπει επίσης να αναφερθούν. Οι περισσότερες από αυτές τις γενοκτονίες είναι σε μια μικρότερη κλίμακα από το ολοκαύτωμα, αλλά σίγουρα το γεγονός ότι έχει γίνει η γενοκτονία δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κλίμακα. Πράγματι, αυτό φαίνεται να είναι το συναίσθημα πολλών επιζώντων του ολοκαυτώματος . Θεωρούν ότι είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε, να καταδικάσουμε και να παλέψουμε ενάντια στη γενοκτονία οπουδήποτε συμβαίνει και δεν έχει σημασία εάν είναι μερικές χιλιάδες ή εκατομμύρια. Η ερώτηση που προκύπτει εδώ είναι, οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί τη γενοκτονία από το Ισραήλ; Έχει το Ισραήλ πραγματικά κάνει εθνοκάθαρση;   Η γενοκτονία ως όρος ισχύει στην παλαιστινιακή περίπτωση; Ισχύει πραγματικά ; Οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν μέσω αυτής της ανάλυσης. Το 1944, ο πολωνο-εβραίος  Raphael Lemkin δικηγόρος έπλασε τη λέξη «γενοκτονία» με το συνδυασμό «του geno» από την ελληνική λέξη για τη φυλή, και «το cide» από τη λατινική λέξη για τη δολοφονία. Πρότεινε ότι η γενοκτονία συνίσταται «σε ένα συντονισμένο σχέδιο των διαφορετικών ενεργειών στοχεύοντας στην καταστροφή των ουσιαστικών θεμελίων της ζωής των εθνικών ομάδων, εκμηδενίζοντας με στόχο τις ομάδες».
Έχει πραγματικά συμβεί αυτό στην Παλαιστίνη;  Σύμφωνα με την ιστορία της ίδρυσης του Ισραήλ, χιλιάδες βίαιες ενέργειες έχουν γίνει ενάντια σε μια ομάδα ανθρώπων: Παλαιστίνιοι. Πάνω από 535 χωριά καταστράφηκαν, χιλιάδες κατασφάχτηκαν, και περίπου 800.000 έφυγαν από τα σπίτια τους με τη βία ή το φόβο της βίας. Εν γένει, μια διαδικασία που αναφέρεται από τον ισραηλινό ιστορικό Ilan Pappé και άλλοι ως «φυλετική κάθαρση της Παλαιστίνης». Εάν η γενοκτονία αναφέρεται στην προσπάθεια εξαφάνισης μιας ομάδας, σίγουρα αυτό είναι γενοκτονία. Στις 9 Δεκεμβρίου 1948, τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν τη Συνθήκη σχετικά με την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας. Αυτή η σύμβαση καθιερώνει «τη γενοκτονία» ως διεθνές έγκλημα, το οποίο τα συμβαλλόμενα έθνη «αναλαμβάνουν να αποτρέψουν και να τιμωρήσουν.» Καθορίζει τη γενοκτονία όπως:  το enocide σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις που διαπράττονται με την πρόθεση που καταστρέφει, στο σύνολο ή εν μέρει, μια εθνική, εθνική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα, υπό αυτήν τη μορφή:
(α) ομαδικές δολοφονίες
Το 1948, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξολοθρεύτηκαν από τρομοκρατικές εβραϊκές ομάδες όπως στο Stern, τη Haganah και το Irgun, πόλεμοι τρομοκρατών ενάντια στους πολίτες. Οι επιθέσεις οδήγησαν σε φυλετική κάθαρση με πρόθεση, δεδομένου ότι πολλοί χωρικοί υποχρεώθηκαν  για να φύγουν αλλιώς θα σκοτώνονταν. Η σφαγή Yassin Deir πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου, το 1948. Πάνω από 100 χωρικοί, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, σφαγιάστηκαν. Μερικοί πυροβολήθηκαν από τους εβραίους ενώ άλλοι κάηκαν ζωντανοί όταν πύραυλοι έπεφταν βροχή στο χωριό. Οι φυλακισμένοι σκοτώθηκαν στους δρόμους της κατειλημμένης Ιερουσαλήμ. Το 1956, και μετά από τις εκατοντάδες των σφαγών που έγιναν το 1948, σφαγή έγινε  και στο Khan Younis στη μέση της Λωρίδας της γάζας. Τα θύματα ήταν περίπου 500 από τους κατοίκους του χωριού.
(β) πρόκληση σοβαρών σωματικών και ψυχολογικών βλαβών σε μέλη της ομάδας
Σήμερα, η θανάσιμη πολιορκία στη Γάζα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως γενοκτονία κάτω από αυτό το στοιχείο. Σωματικές βλάβες έχουν  προκληθεί όχι μόνο μέσα στο χρόνο της πολιορκίας ή τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα Δεκεμβρίου 2008 Ιανουαρίου 2009, αλλά από την αρχή του ισραηλινού εποικισμού της Παλαιστίνης. Με τη διατήρηση της πολιορκίας, ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα συνεχώς ανεβαίνει. Η συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που έγιναν θύματα  ήταν απλοί πολίτες, ενώ μόνο μια μικρή μειονότητα ήταν μαχητές αντίστασης. Μερικές αντιπροσωπείες αναφέρουν ότι το 93% εκείνων που έγιναν θύματα ήταν πολίτες, ενώ μόνο 7% ήταν μαχητές αντίστασης (δείτε την έκθεση Oxfam). Οι οργανωμένες και συστηματικές επιθέσεις ενάντια στους πολίτες στη Γάζα μπορούν επίσης να θεωρηθούν μέρος της γενοκτονίας. Αρκετούς μήνες προτού γίνει η επέμβαση, ένας ισραηλινός υπουργός χρησιμοποίησε ακόμη και τον όρο «ολοκαύτωμα» για να περιγράψει τι προγραμματίζεται για τους πολίτες της Γάζας. Στις 28η Φεβρουαρίου 2008, η Guardian, το BBC και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσίευσαν το άρθρο υπό τον τίτλο, ο «ισραηλινός υπουργός προειδοποιεί για το παλαιστινιακό «ολοκαύτωμα»».
Η Guardian ανέφερε ότι:
«Ένας ισραηλινός υπουργός προειδοποίησε σήμερα για την όλο και περισσότερο πιθανή σύγκρουση στη Λωρίδα της γάζας, λέγοντας στους Παλαιστίνιους ότι θα μπορούσε να προκληθεί «ολοκαύτωμα».
«Όσο η ρίψη Qassam πυραύλων εντείνεται και οι πύραυλοι φθάνουν σε  κατοικημένες περιοχές, θα προκληθεί ένα μεγάλο shoah επειδή θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμη μας για να υπερασπιστούμε, «Matan Vilnai, υπουργός αναπληρωτή υπεράσπισης του Ισραήλ, είπαν το ραδιόφωνο στρατού.
Το Shoah είναι η εβραϊκή λέξη που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί στο εβραϊκό ολοκαύτωμα. Χρησιμοποιείται συχνά στις συζητήσεις εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ για τη ναζιστική εξολόθρευση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, και πολλοί Ισραηλίτες είναι απρόθυμοι να επιτρέψουν τη χρήση του για να περιγράψουν άλλα γεγονότα.
The Guardian: http://www.guardian.co.u/world/2008/feb/29/israelandthepalestinians1
Μια άλλη πράξη γενοκτονίαςl, που προκαλεί τη ψυχολογική ζημιά, συμβαίνει επίσης . Στη Γάζα, η πρόσφατη πολιορκία είχε επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής. Τα παιδιά πάσχουν από το σοβαρό υποσιτισμό, προβλήματα υγείας όπως την αναιμία και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τη φτωχή διατροφή. Όπως επισημαίνει σε πολλές εκθέσεις αντιπροσωπειών των Η.Ε, όλα τα παιδιά στη Gaza υποφέρουν από ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα. Ο αποκλεισμός  και οι τραυματικές εμπειρίες αφήνουν τα παιδιά ψυχολογικά άρρωστα λόγω του σταθερού φόβου. Δεν έχουν καμία ευκαιρία για διασκέδαση και τη χαρά, δεδομένου ότι ο ισραηλινός αποκλεισμός περιλαμβάνει ακόμη και μια απαγόρευση στα παιχνίδια και έτσι οι όροι της ζωής είναι τόσο σκληροί. Δεν είναι υπερβολή για να πει ότι ένας σημαντικός αριθμός του πληθυσμού της  Gaza είναι εξαντλημένος και αποστραγγιζόμενος διανοητικά, δεδομένου ότι η ζωή τους είναι άδεια. Ζουν με το φόβο, τη στέρηση, τον πόλεμο, τον περιορισμό της ελευθερίας και το θάνατο.
(γ) σκόπιμα επιβάλλοντας τους όρους ζωής της ομάδας για να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της γενικά ή εν μέρει .
Αυτό έχει συμβεί για χρόνια από την καθιέρωση της κυριαρχίας του Ισραήλ. Εστιάζοντας στη Λωρίδα της γάζας τώρα, η πολιορκία έχει επηρεάσει  κάθε εκδήλωση της ζωής. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι καταστρεπτικές προς το παρόν. Τα εργοστάσια έχουν σταματήσει τη λειτουργία, ενώ τα τρόφιμα ελάχιστα. Προσθέστε σε αυτό, ότι οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που έχει δύο πύλες που ανοίγουν ακανόνιστα. Ο ισραηλινός αποκλεισμός στις εξαγωγές και σε όλα εκτός από τις ανθρωπιστικές εισαγωγές έχει αναγκάσει 98 % της βιομηχανίας της Γάζας στο περιθώριο. Περίπου 1.5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι ζουν σε 360 τετραγωνικά χλμ (139 τετραγωνικό μίλια) της Λωρίδας της γάζας. Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα τους είναι πρόσφυγες των οποίων οι οικογένειες εκδιώχτηκαν από το έδαφός τους, αυτό που τώρα είναι Ισραήλ στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948.
Τα υπόλοιπα δύο χαρακτηριστικά αυτό που αποτελούν τη γενοκτονία περιλαμβάνουν την επιβολή των μέτρων που προορίζονται για να αποτρέψουν τις γεννήσεις μέσα στην ομάδα και, μεταφέροντας βίαια τα παιδιά της ομάδας σε μια άλλη ομάδα. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι εμφανέστερα στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1948 και τον πόλεμο του 1967.

Από Sameh Α. Habeeb
Ο τηλέγραφος της Παλαιστίνης

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: