Η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ δείχνει το δρόμο του αγώνα.
Έρχονται νέες απεργίες για την ανατροπή των άδικων και υπέρ του κεφαλαίου μέτρων της κυβέρνησης.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, η απεργία πραγματοποιήθηκε ενάντια στη συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, την πραγματική μείωση του εισοδήματος μέσα από την περικοπή των επιδομάτων, τη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, την όξυνση των προβλημάτων του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ, τα σενάρια για υλοποίηση της απόφασης του ΔΕΚ, που καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και προσθέτει πολλά χρόνια στα όρια ηλικίας των γυναικών, καθώς και τον περιορισμό των δαπανών για τις δημόσιες υπηρεσίες και την υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών».
Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν:
– Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις εφορίες, το προσωπικό των Ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες.
– Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.
– Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι πανεπιστημιακοί και το προσωπικό των ΤΕΙ.
– Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
– Οι μόνιμοι όσο και οι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες .
Πριν λίγο, ολοκληρώθηκε η πορεία της ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή στην οποία ήταν μαζική. Αύριο, Πέμπτη αναμένεται η απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε νέα απεργία στις αρχές Μαρτίου ή αν θα συμμετάσχει στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου. Απεργία έχει προκηρύξει και το ΠΑΜΕ στον ιδιωτικό τομέα, τα μέλη του οποίου πραγματοποίησαν επίσης πορεία στο κέντρο της Αθήνας με κατεύθυνση προς το υπουργείο Εργασίας, αλλά και σε 65 άλλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να απεργήσουν εκ νέου στην απεργία της 24ης Φεβρουαρίου.
Μαζική ήταν η συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη. Τις συγκεντρώσεις είχαν καλέσει η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), στο πλαίσιο της 24ης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, και το ΠΑΜΕ, που είχε κηρύξει 24ωρη απεργία και στον ιδιωτικό τομέα. Οι δύο συγκεντρώσεις εξελίχθηκαν σε δύο πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης οι οποίες κατευθύνθηκαν προς τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.
Παπαρήγα: «Σε ένα χρόνο θα έρθουν χειρότερα»
«Αν οι εργαζόμενοι δεν καταφέρουν να σπάσουν αυτή την καταιγίδα των μέτρων, σε ένα χρόνο θα έρθουν ακόμα χειρότερα», προειδοποίησε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
«Μην δίνετε δεκάρα σε αυτά που σας λένε. Για τη σωτηρία των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλοεμπόρων ενδιαφέρονται. Αν οι εργαζόμενοι δεν καταφέρουν να σπάσουν αυτή την καταιγίδα των μέτρων, αν συμμορφωθούν στα κελεύσματα της κυβέρνησης, σε ένα χρόνο θα έρθουν ακόμα χειρότερα», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.
«Φράγμα λοιπόν στα μέτρα, ξεσηκωμός, συνεχής αγώνας, γιατί τα χτυπήματα έρχονται και με το φορολογικό και με την κοινωνική ασφάλιση. Ας μην τους αφήσουμε δίοδο. Μην τους πιστέψετε. Γυρίστε τους την πλάτη», κατέληξε.
Τσίπρας: «Κοινωνικά άδικα τα μέτρα της κυβέρνησης»
«Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κοινωνικά άδικα και αναποτελεσματικά. Οδηγούν σε μια μεγάλη αναδιανομή του πλούτου εις βάρος των μεσαίων και των κατώτερων οικονομικών στρωμάτων. Είναι μέτρα, τα οποία θα ανατραπούν. Δε μπορεί να τα δεχτεί η ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.
«Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν. Αυτοί που κέρδιζαν και συνεχίζουν να κερδίζουν. Αυτοί που χρωστάνε δισεκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία, φοροδιαφεύγουν και τώρα θέλουν να νομιμοποιήσουν τα κέρδη, τα οποία μετέφεραν στο εξωτερικό, με τις ρυθμίσεις που κάνει η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Την κρίση να την πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και όχι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1000 και 1500 ευρώ», κατέληξε.