Μετάβαση στο περιεχόμενο

Από το διετές «πάγωμα» και τις περικοπές αποδοχών η μείωση του πραγματικού εισοδήματος ανέρχεται στο 6%

05/02/2010

«Προβλεπόμενη»….. εξοικονόμηση πόρων για το 2010 απο τις περικοπές των αποδοχών, προσδιορίστηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη μεταξύ 150 και 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου θα έχουμε:

-Μείωση συνολικής δαπάνης για επιδόματα κατά 10%. Η μείωση αυτή θα είναι κλιμακωτή και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό κοντά στα 650 εκατ. ευρώ όπως αναγράφεται και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινάει από το 5% για γενικά επιδόματα όπως το μηνιαίο επίδομα των 176 ευρώ , το κίνητρο απόδοσης κ.λ.π. Θα φθάνει στο 10% για κλαδικά επιδόματα που παίρνουν ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων (εκπαιδευτικοί , νοσηλευτικό προσωπικό , σώματα ασφαλείας κ.α.) και θα εξακοντίζεται στο 20% ή ακόμη και υψηλότερα για τα επιδόματα των εφοριακών , των τελωνειακών και των υπαλλήλων του γενικού χημείου του κράτους τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και τα 2.000 ευρώ τον μήνα. Στις συγκεκριμένες αυτές περιπτώσεις μόνο από το επίδομα οι απώλειες φθάνουν τα 400 ευρώ μηνιαίως.

-«Ψαλίδισμα» υπερωριών. Η αρχή έγινε από τους υπαλλήλους των πολιτικών γραφείων για τους οποίους η κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου προβλέπει μείωση της υπερωριακής απασχόλησης κατά 50%. Αυτό θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

-Κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης. Αρκετά επιδόματα φορολογούνται σήμερα κατά το ήμισυ αυτοτελώς με συντελεστή 15% . Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα γνωστοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα το σύνολο των επιδομάτων θα φορολογούνται με την ενιαία κλίμακα.

Μείωση συντάξεων και εφάπαξ. Το διετές «πάγωμα» των μισθών οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Κι αυτό γιατί όσοι βγουν εφέτος στη σύνταξη αυτή θα υπολογισθεί με βάση βασικό μισθό ο οποίος παραπέμπει στο 2008.

Μειωμένο θα είναι και το εφάπαξ βοήθημα ανεξάρτητα με τον χρόνο συνταξιοδότησης. Το  ύψος των απωλειών στο εφάπαξ θα  εξαρτάται από το έτος συνταξιοδότησης.

Απεργούμε στις  10 Φλεβάρη και αγωνιζόμαστε ενάντια στα  προγράμματα  σταθερότητας και τις πολιτικές που επιβάλλουν οι διεθνείς αγορές, τα επιτελεία της Ε.Ε. και η κυβέρνηση, πολιτικές που απαξιώνουν το ήδη χαμηλό μας εισόδημα, που απειλούν να κατεδαφίσουν την κοινωνική ασφάλιση και να καταδικάσουν τις νέες γενιές εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία.

 Δεν φταίμε εμείς οι εργαζόμενοι για την οικονομική  κρίση και δεν πρέπει να  πληρώσουμε για αυτήνΑς πληρώσουν επιτέλους οι επιχειρήσεις και οι τραπεζικοί όμιλοι, ας πληρώσουν όλοι εκείνοι που κέρδιζαν χρόνια τώρα σε βάρος μας, εκείνοι που λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, εκείνοι που κερδοσκόπησαν στα χρηματιστήρια αποσπώντας ολόκληρες περιουσίες, εκείνοι που αναμίχθηκαν στα οικονομικά σκάνδαλα.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: