Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ονομαστικές οι μειώσεις μισθών εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων

25/01/2010

«Λεφτά υπάρχουν. Οι μισθοί θα αυξηθούν στα πλαίσια του πληθωρισμού. Δεν θα αυξηθούν τα συντάξιμα χρόνια υπηρεσίας, ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις».

        Αυτά υποσχόταν  ο Γεώργιος Παπανδρέου προεκλογικά.     Σήμερα…………….
Απίστευτα πράγματα ζει η χώρα μας  τις τελευταίες ημέρες στο μέτωπο της οικονομίας. Χρειάστηκαν τρεις μήνες στην κυβέρνηση για να καταλάβει …….το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα και από τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα πάει ολοταχώς προς μια πολιτική πολύ σκληρής λιτότητας, θατσερικού τύπου θα λέγαμε, αν δεν είχαμε να κάνουμε με… σοσιαλιστές που προσπαθούν να «βαπτίσουν το ψάρι κρέας».

Στην  πρέσα μπαίνουν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Aπό τη μία έχουμε τη μείωση των επιδομάτων 10% κατά μέσο όρο και από την άλλη την αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων αυτών. Mάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Oικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόσο οι ρυθμίσεις της εισοδηματικής πολιτικής όσο και οι φορολογικές… αλλαγές που θα γίνουν νόμος του κράτους τον Mάρτιο, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Iανουαρίου 2010.  Eτσι τον Aπρίλιο θα έλθει η «λυπητερή» για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πισωγύρισμα λοιπόν και πίσω στο 2007, εκεί γυρίζουν μισθοί και συντάξεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι και το 2009 είχαν «παγώσει» και πως η φετινή μείωση υπολογίζεται επί των αποδοχών του 2008.

Οι εκπαιδευτικοί βέβαια δεν είμαστε στη δεύτερη κατηγορία, γιατί δεν έχουμε αυτοτελή φορολόγηση στα επιδόματα. Όμως οι περισσότεροι έχουμε μικτές αποδοχές πάνω από 2000 ευρώ.

Στην αγωνιώδη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων από τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε τέσσερα σημεία να χτυπήσει τα «συνήθη θύματα» τους εργαζομένους στις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να εξασφαλίσει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ από μείωση των αποδοχών τους. Δηλαδή παγώνει τους μισθούς από 1.400 ευρώ (καθαρά) και άνω, χορηγεί μικρότερο ποσό από το μέγεθος του τιμαρίθμου σε αυτούς που τελικά θα πάρουν στο 65% των αποδοχών τους (μόνο στο βασικό μισθό), μείωση των επιδομάτων κατά 10% και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης πολλών επιδομάτων (από 10% που είναι σήμερα θα φορολογηθούν με 40%).
Οι προεκλογικές μεγαλόστομες υποσχέσεις, οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις και οι κάθε είδους παροχές με πολλούς αποδέκτες έπαψαν να υφίστανται. Ακόμα και οι μικρότερης ή ελάχιστης αξίας μετεκλογικές διαβεβαιώσεις και αυτές είναι πλέον ανύπαρκτες.

 Κάθε εκπαιδευτικός παίρνει το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης, 350 περίπου ευρώ, το επίδομα των 105 ευρώ και το κίνητρο απόδοσης 100 ευρώ, σύνολο περίπου 550ευρώ. Η περικοπή κατά 10% οδηγεί σε μείωση τουλάχιστον 50 ευρώ σε κάθε εκπαιδευτικό, που βέβαια είναι σημαντικά μεγαλύτερο αν κάποιος συνυπολογίσει και τις αντίστοιχες περικοπές στα επιδόματα ευθύνης (διευθυντές, υποδιευθυντές) ή ειδικά επιδόματα στα ειδικά σχολεία. Έτσι ακόμα και αν δοθεί η αύξηση του 1,5%, δηλαδή περίπου 15 ευρώ, σε όσους έχουν συνολικές αποδοχές μέχρι 2.000 ευρώ και πάλι θα υπάρχει πραγματική και ονομαστική  μείωση των αποδοχών ΟΛΩΝ των εργαζομένων.
   
Είναι ή δεν είναι πολιτικοί απατεώνες όταν προεκλογικά δήλωναν ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ το εισόδημα κανενός;

 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: