Τι ισχύει μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ έγινε το τελευταίο διάστημα αποδέκτης καταγγελιών δασκάλων για απαράδεκτες ενέργειες εκφοβισμού και διώξεων, από στελέχη της εκπαίδευσης, προκειμένου να εργαστούν πέρα από το διδακτικό τους ωράριο, για την κάλυψη κενών.
Η ΔΟΕ διευκρινίζει πως ο Ν. 1566/85 κάνει σαφή διάκριση μεταξύ εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, ορίζοντας ότι οποιαδήποτε απασχόληση στην τάξη εντάσσεται σε διδακτικό ωράριο. Κατά συνέπεια σε καμία περίπτωση δεν ευσταθεί ότι μπορεί εκπαιδευτικός να «απασχολήσει» παιδιά στην τάξη στα πλαίσια του εργασιακού του ωραρίου.
Το το Δ.Σ. της ΔΟΕ ήδη έχει εκδώσει στις 31/8/2009 την υπ Αρ. Πρωτ:71 απόφασή στην οποία δηλώνει ότι «κανείς δεν υποχρεούται στα κενά του να «απασχολεί» με οποιοδήποτε τρόπο τμήματα, πέραν του υποχρεωτικού του διδακτικού ωραρίου. Για τις περιπτώσεις ολιγοήμερης απουσίας εκπαιδευτικού να αποφασίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων για την αναπλήρωση. Κάθε απασχόληση σε τμήμα θεωρείται διδακτικό ωράριο. Οι συνάδελφοι να μην εφαρμόζουν καμιά προφορική εντολή για κάλυψη ωραρίου πέραν του διδακτικού τους, και αν συμβεί αυτό, να ζητούν γραπτή εντολή, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν υπερωρία. Βέβαια και στην περίπτωση της γραπτής εντολής από το ΠΥΣΠΕ (και μόνο) ο συνάδελφος μπορεί να κάνει στάση εργασίας για την οποία καλύπτεται από τη ΔΟΕ και από το Σύλλογο εκπαιδευτικών.»