Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένας χρόνος απο την Ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

04/01/2010

 31 Δεκεμβρίου 2009 02:34 , (τηλέγραφος PAL) –
Ένα έτος πέρασε από την έναρξη του μονόπλευρου ισραηλινού πολέμου στους πληθυσμούς της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών του. Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε τη συμφωνία και την ικανοποίησή τους με κάθε ενιαία ισραηλινή πολιτική προς τους Παλαιστίνιους.
Οι ισραηλινές πολιτικές της επέκτασης και της στήριξης των νέων εποικισμών στη Δυτική Όχθη, η πολιορκία στη Γάζα, και, τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, η δολοφονία 1450 πολιτών στη Γάζα, και οι χιλιάδες τραυματίες, έγιναν αποδεκτές και επικυρώθηκαν. Δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική δεδομένου ότι Obama ήρθε στην εξουσία σχεδόν ένα έτος πριν. Η μόνη αλλαγή είναι η επιδείνωση των συνθηκών ζωής για τα παιδιά της Γάζας.
Ο αποκαλούμενος «παγκόσμιος ήρωας,» Barak Obama, εξήγγειλε την πρόθεσή του να παρέμβει ενεργά την αραβική-ισραηλινή σύγκρουση και υποστηρίζει ότι είναι διαφορετικός από τους προκατόχους του. Παρά την υπόσχεση της συνέχισης μιας διαφορετικής προσέγγισης προς τη σύγκρουση, ο Obama συνεχίζει τη θέση των προκατόχων του με την παρουσίαση της τυφλής υποστήριξης του Ισραήλ και πολιτικών του προς τους Παλαιστίνιους. Θα έπρεπε να έχουμε αναμείνει πραγματικά κάτι διαφορετικό;
Ένα έτος πριν, οι χιλιάδες στη Γάζα συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ηλικιωμένων ανδρών και των γυναικών ανέμεναν το θάνατό τους, ένας θάνατος  που σχεδιάστηκε σιωπηλά από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μερικά από τα παιδιά στη Γάζα κάηκαν στο θάνατο από τις φωσφορούχες βόμβες, ενώ άλλα σκοτώθηκαν «από το Ισραήλ,» μέσω του αμερικανικού-νατοϊκού εξοπλισμού όπως το F-16 και το Apache. Ένα γεγονός που αγνοείται συχνά από τους αμερικανικούς σχεδιαστές πολιτικής και τα μέσα είναι ότι η σκόπιμη χρήση των αμερικανικών στρατιωτικών εξοπλισμών που πωλούνται σε μια ξένη οντότητα δεν πρέπει να  παραβιάζει τον αμερικανικό νόμο.

Το κοίταγμα πίσω στην περίοδο που ο  Obama παίρνει την  εξουσία πρέπει να είναι ένας δείκτης του τύπου πολιτικής που θα ακολουθούσε ο Obama. Στην έναρξη του πολέμου της Γάζας, ο Obama ήταν απολύτως σιωπηλός. Υποστήριξε ότι οποιαδήποτε θέση που υποστηρίζεται πριν, θα μίκραινε το ρόλο του δικαιώματος εξωτερικής πολιτικής του Μπους. Η σιωπή του Obama υπονόησε την τυφλή και unwavering υποστήριξή του για την κυβέρνηση του Ισραήλ και τις θανάσιμες πολιτικές πολιορκίας, που σκοτώνουν και που λιμοκτονούν τον πληθυσμό της Γάζας.
Ο Obama ήταν είδωλο για εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως. Η ύπαρξη μαύρου υποψήφιου για την αμερικανική προεδρία, που έχει τις θαυμάσιες δημόσιες δυνατότητες ομιλίας, και κατοχή μιας χαρισματικής προσωπικότητας έδωσε την ελπίδα σε πολλούς. Με την αυξανόμενη υποστήριξή του λόγω αυτών των ιδιοτήτων, έδινε πολλές υποσχέσεις.
Οι υποσχέσεις της αλλαγής σε όλους τους τομείς από το περιβάλλον στην υγειονομική περίθαλψη στην εξωτερική πολιτική και στα συγκεκριμένα ζητήματα όπως η άμβλωση, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Παλαιστίνη. Οι υποσχέσεις και τα προσωπικά χαρακτηριστικά δεν είναι ικανοποιητικές ιδιότητες μόνο για έναν καλό ηγέτη. Ελλείψει της δράσης, αυτές οι ιδιότητες είναι μόνη ρητορική. Η άριστη ρητορική μπορεί να απαιτηθεί ως μόνο επίτευγμα ως εδώ στην κυβέρνηση Obama. Θα μπορούσε να είναι ένα καλό παράδειγμα ενός ηγέτη που παίζουν πάντα με τις συγκινήσεις και τα συναισθήματα των οπαδών του!
Από το ιστορικό των ομιλιών του στα κράτη στις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές στο Κάιρο, οι λέξεις του «ήρωα μας» διατυπώθηκαν καλά. Πράγματι μίλησε για μια παλαιστινιακή κατάσταση και το χάλι των παλαιστινιακών προσφύγων. Τα λόγια του στην ομιλία του Καίρου ήταν μια ανάσα και κουράγιο, και ‘ολοι με κάποιο υπολογισμό έλεγαν ότι αυτό το άτομο ήταν όπως ο μεσσίας. Παρά τις υποσχέσεις που έδωσε όμως και τη ρητορική που εκφράζει, ο Obama δεν έχει επιτύχει τίποτα χειροπιαστό σε οποιεσδήποτε από τις προαναφερθείσες περιοχές στο πρώτο έτος του.
Το Γκουαντανάμο δεν έκλεισε, εντούτοις όμως, υπήρξαν μερικά συμβολικά μέτρα που λήφθηκαν. Τα αμερικανικά στρατεύματα είναι ακόμα στο Ιράκ και περισσότεροι αμερικανοί στέλνονται στους λόφους του Αφγανιστάν. Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο «λαμπρός» Πρόεδρος άνοιξε τα χαρτιά του  με το να απαιτήσει από το Ισραήλ για να σταματήσει τους εποικισμούς, πράγμα που δεν έγινε.

Όλες αυτές οι προσπάθειες ήταν μάταιες, γιατί το Ισραήλ έδωσε μια κρύα απάντηση στην κυβέρνηση Obama και αρνήθηκε να συνεργαστεί. Η απάντησή του στην απάντηση του Ισραήλ ήταν ακριβώς πρόσθετη ρητορική. Η πολιτική του ήταν μόνο λέξεις που στερούνται τη δράση. Ο Obama έχει επιδείξει ως εδώ μια αποτυχία. Εκείνοι που παρασύρθηκαν, τυφλώθηκαν από τις λέξεις ενός καλού ομιλητή και θα ήταν διαφορετικοί αν δεν είχαν έλλειψη γνώσης για την αμερικανική πολιτική.
Οι Πρόεδροι δεν έχουν τη δύναμη ή την εξουσία να κάνουν τη σημαντική αλλαγή, ειδικά όσον αφορά την πολιτική προς το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Οι αμερικανικές κυβερνήσεις προηγούμενες και παρούσες, καθώς επίσης και οι αμερικανικοί πολιτικοί είναι υπόχρεοι στην πολιτική ελίτ μέσα στις ΗΠΑ και τα χρήματα των ομάδων αμερικανικού ενδιαφέροντος. Επομένως, η πολιτική θα γίνει σε έγκριση εκείνων που παρέχουν τα χρήματα για τις πολιτικές εκστρατείες.
Δεν θα υπάρξει καμία πολιτική αλλαγή προς το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. Ο Obama, όπως οι προκατόχοι του, θα υποκύψει στις προσταγές της (AIPAC-the American-Israeli Policy Action Committee) αμερικανικός-ισραηλινής Επιτροπής πολιτικής δράσης.
Δεν μπορεί να μην  συλλογίζεται την επόμενη προεδρική εκλογή, δεδομένου ότι η ιστορία καταδεικνύει ότι οι αμερικανοί Πρόεδροι δεν μπορούν να επιζήσουν ενός δεύτερου γύρου χωρίς την υποστήριξη του καλά-περιχαρακωμένου ισραηλινού λόμπι.
Η αποτυχία του Obama θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα στρατεύματα στο Αφγανιστάν θα διπλασιαστούν, καθώς επίσης και η απώλεια ζωών Αμερικανών λόγω αυτής της επιθετικής πολιτικής. Το αμερικανικό θαύμα στο  Ιράκ δεν θα υπάρξει ποτέ. Οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να αμφισβητούνται τα αναφαίρετα δικαιώματά τους που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ένα παλαιστινιακό κράτος δεν θα πραγματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον.

Το καθεστώς στη Gaza θα παραμείνει, υφιστάμενο τη διεθνώς επικυρωμένη πολιορκία, με τα παιδιά της να συνεχίζουν να σκοτώνονται και να λιμοκτονούν. Όλο αυτό οφείλεται στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, η οποία ενδιαφέρεται για τις οικονομικές και υλικές πολιτικές συμφέροντος παρά ανθρωπιστικές ανησυχίες και ανθρώπινες ανάγκες. Πράγματι, ούτε ο Barack Obama ούτε η αμερικανική κυβέρνηση θα λύσουν τα προβλήματα γιατί παραμένουν  υποστηρικτές των δολοφόνων ενάντια στα θύματα.

Από Sameh Α. Habeeb
Ιδρυτής και συντάκτης του τηλέγραφου της Παλαιστίνης

http://gazatoday.blogspot.com/

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: