Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νέα Υπουργός – παλιά Συνταγή

09/11/2009

anexartitoi
Νοέμβρης 2009   –    Εκλογές για ΔΣ ΕΛΜΕ Φθιώτιδας

Τα ονόματα και η ουσία

Σε Υπουργείο Παιδείας, δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μετονόμασε ο νέος πρωθυπουργός το πρώην ΥΠΕΠΘ. Η επιλογή δεν είναι τυχαία ούτε απλώς επικοινωνιακή. Η εμμονή στην δια βίου μάθηση δηλώνει την προσήλωση στη βαρβαρότητα των εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλεια, την απόλυση, την ελαστική εργασία. Απαιτεί από τους εργαζόμενους, άνεργους, ημιεργαζόμενους, απασχολήσιμους, να επιμορφώνονται, να εξετάζονται, να αξιολογούνται και να πιστοποιούνται δια βίου, με δικά τους έξοδα, στον δικό τους ελεύθερο χρόνο για το καλό των εργοδοτών τους. Να είναι με λίγα λόγια ανά πάσα στιγμή πρόθυμοι και διαθέσιμοι προς κάλυψη των αναγκών της αγοράς μέσα σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον έτσι όπως το καθόρισε η συνθήκη της Λισσαβώνας.
Γι’ αυτό η νέα Υπουργός, ανακόλουθη με τις προεκλογικές δηλώσεις δεν καταργεί την ωρομισθία.!!! Η ανασφάλιστη εργασία, με εξευτελιστικό μισθό και χωρίς καν δικαίωμα εγγραφής στο ταμείο ανεργίας μετά, ονομάζεται τώρα μαθητεία. Οι εκπαιδευτικοί ξέρουν τι σημαίνει να κυνηγάς δια βίου σεμινάρια, τίτλους, πιστοποιήσεις! Ποιος δε θυμάται την εξομοίωση των δασκάλων, την πιστοποίηση στις νέες τεχνολογίες, το κυνηγητό σεμιναρίων!

Η «καμένη γη» και η κ. Διαμαντοπούλου.

Αφού ανέλαβε το ΥΠΕΠΘ η κα Διαμαντοπούλου αμέσως ανέλαβε να διαψεύσει τις όποιες αυταπάτες. Ανέσυρε αμέσως από το συρτάρι την έλλειψη πόρων. Για άλλη μια φορά περίσσεψαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί απαλλαγής του οικογενειακού προϋπολογισμού από το οικονομικό βάρος των φροντιστηρίων και άλλες γενικολογίες επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αντί η κυβέρνηση να πληρώσει στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς τα δεδουλευμένα που τους χρωστά το κράτος από το Δεκέμβρη του 2008(!!!), αντί να διορίζει με βάση τον ενιαίο πίνακα και όχι με βάση τα ρουσφέτια και τις διευκολύνσεις, αντί να καταργήσει την πρόσληψη ωρομισθίων και να διορίσει με μόνιμη εργασιακή σχέση, αντί να προχωρήσει σε μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία του προγράμματος, αποφάσισε αρχικά να τα «παγώσει» και στη συνέχεια κάτω από τη γενική κατακραυγή να συνεχίσει.

 Οι στόχοι των αναδιαρθρώσεων

Η αποκέντρωση, η ιδιωτικοποίηση, το ολοήμερο, η επιμόρφωση-συμμόρφωση, η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς, η αξιολόγηση-χειραγώγηση, είναι από τους βασικούς στόχους των αναδιαρθρώσεων.
Η κα Διαμαντοπούλου στην 78η Γ.Σ. αντιπροσώπων της ΔΟΕ το καλοκαίρι, έδωσε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί. Ανέλυσε ένα επιθετικό, νεοφιλελεύθερο μοντέλο αποκέντρωσης όπου «το 15% του Αναλυτικού Προγράμματος θα καθορίζεται σε περιφερειακό επίπεδο, θα υπάρχει περιφερειακή διαχείριση των προσλήψεων, το κάθε σχολείο θα έχει το δικό του προϋπολογισμό». Μίλησε δηλαδή, για ένα σχολείο μικρή τοπική επιχείρηση, με πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής αγοράς και επιπλέον αυτοχρηματοδοτούμενο χωρίς σταθερή κεντρική χρηματοδότηση. Σημαίνει σχολείο όπου η αξιολόγηση είναι υπέρτατη αξία, όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ζουν με το άγχος της αποτυχίας γι’ αυτό και «προϋπόθεση η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου».
Διαβάστε τις μετεκλογικές δηλώσεις κ. Ραγκούση:
«Θα καθιερωθεί παντού η αξιολόγηση που θα αποτελεί κριτήριο επιδοτήσεων του κρατικού προϋπολογισμού για οργανικές μονάδες (δήμοι, νοσοκομεία, πανεπιστήμια), καθώς και κριτήριο για τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων (πριμ παραγωγικότητας)…

Αναβαθμισμένος πλέον ο ρόλος του κυβερνητικού συνδικαλισμού

Η υπουργός κατά την παραλαβή του υπουργείου τόνισε: «Η συνέχιση του εθνικού διαλόγου θα είναι το μεγάλο μας στοίχημα η ολοκλήρωσή του, η εφαρμογή αυτών που θα αποφασιστούν, είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».
Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της συναίνεσης, η ΔΟΕ με αγαστή συνεργασία ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, τροποποιούν το διεκδικητικό πλαίσιο έτσι ώστε να προσαρμοστεί στη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και στη συναινετική πολιτική. Άλλωστε η κα Διαμαντοπούλου και πάλι μας είχε από καιρό προετοιμάσει γι’ αυτό με τη δευτερολογία της στο forum του τομέα παιδείας του ΠΑΣΟΚ (Απρίλιος 2009) αποκαλύπτοντας:
«Οι Βουλευτές, τα κομματικά στελέχη, η νεολαία ΠΑΣΟΚ, οι παρατάξεις με τη συγκεκριμένη σχέση που έχουν με το κόμμα, η ΠΑΣΚ Δασκάλων, η ΠΑΣΚ Καθηγητών, Πανεπιστημιακών, των ΤΕΙ, η ΠΑΣΠ των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι παρατάξεις. Δεν οφείλουν να ακολουθούν ακριβώς τη γραμμή του κόμματος, όπως και το κόμμα δεν οφείλει να ακολουθεί τις δικές τους θέσεις. Όμως το πολιτικό πλαίσιο είναι κοινό και είναι συμφωνημένο… Επομένως περιθώρια για συγκρούσεις στο εσωτερικό μας δεν υπάρχουν…».

Συνάδελφοι

Είναι φανερό ότι τα προβλήματα των εργαζόμενων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και την επόμενη των εκλογών. Ο μισθός συνεχίζει να τελειώνει στα μέσα του μήνα κι η κοροϊδία των 10 ευρώ αύξησης που υπόσχεται η νέα κυβέρνηση δε γλυκαίνουν το χάπι. Θυμίζουν πολύ τη Γιαννάκου που είπε με θρασύτητα «6 δόσεις σε τρία χρόνια» κι ευχαριστημένοι να είμαστε.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: