Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ολίγον από καθηγητής………………… (επίκαιρο τώρα με την αναστολή της ΠΔΣ)

11/10/2009

Πρόκειται για επιστήμονες, εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση και αμείβονται με 300 ευρώ το μήνα, χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Οι περισσότεροι δεν συμπληρώνουν καν τα 100 ένσημα που απαιτούνται για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας του ΙΚΑ.
Δέχονται, ωστόσο, τις εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας για να εξασφαλίσουν την προϋπηρεσία που θα τους επιτρέψει να δουλέψουν την επόμενη χρονιά ως αναπληρωτές ή ακόμη και να διοριστούν ως μόνιμοι με αμοιβές  πείνας.
Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Υπολογίζονται το 2008-09 τουλάχιστον σε 18.000 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση -6.000 στο κανονικό πρόγραμμα και 12.000 στην πρόσθετη διδακτική στήριξη (ΠΔΣ)- και σε άλλους 8.000 στην πρωτοβάθμια.
Από το 1996 η αμοιβή τους μένει καθηλωμένη στα 7 ευρώ καθαρά την ώρα, περίπτωση μοναδική στο δημόσιο τομέα.
Τον Οκτώβριο του 2006 ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ την περίοδο της μεγάλης απεργίας, είχε δεσμευτεί για δραστική αύξηση του ωρομισθίου.
Ακόμη τον περιμένουν!
Το ίδιο και τις αυξήσεις κατά 1 ευρώ το χρόνο, που υποσχέθηκαν τόσο η Μαριέττα Γιαννάκου όσο και ο Ευρ. Στυλιανίδης.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι ωρομίσθιοι δεν πληρώνονται ποτέ στην ώρα τους αλλά έπειτα από μήνες.
Μέχρι το 2006 είχαν τη δυνατότητα να διδάσκουν έως 21 ώρες τη βδομάδα. Εντεκα απ’ αυτές στο κανονικό πρόγραμμα και άλλες 10 στην ΠΔΣ. Μειώθηκαν, όμως, στις 11 συνολικά. Πράγμα που μεταφράζεται σε λιγότερες αποδοχές και, το κρισιμότερο, σε αισθητή μείωση μορίων προϋπηρεσίας. Σημειωτέον ότι οι αναπληρωτές πιστώνονται με 9 μήνες προϋπηρεσία, ενώ οι ωρομίσθιοι το πολύ με τρεις. Πολλοί αλλάζουν περιφέρεια ή διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για μερικές ώρες στην πρόσθετη.
Πληρώνουν δηλαδή από την τσέπη τους για να «αγοράσουν» μερικά ψιχία προϋπηρεσίας.
Κοστίζουν τα μισά «Το υπουργείο ζήτησε από τα γραφεία εκπαίδευσης να δοθούν τα κενά των ειδικοτήτων σε ώρες και όχι σε εκπαιδευτικούς, όπως συμβαίνει συνήθως. Έτσι, η διεύθυνση Ανατ. Αττικής μετέτρεψε τα 27 κενά γυμναστών σε 636 ώρες φυσικής αγωγής, τα 4 κενά αγγλικών σε 96 ώρες και τα 8 κενά μουσικών σε 184 ώρες μουσικής, προφανώς για να διευκολυνθεί η πρόσληψη ωρομισθίων».
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι λόγοι είναι εμφανείς: Ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός με πρόγραμμα 22 ωρών αμείβεται περίπου με 1.050 ευρώ καθαρά και μαζί με τις κρατήσεις του χρεώνει το κράτος με περισσότερα από 1.500 ευρώ. Οι ίδιες ώρες ανατίθενται σε δύο ωρομίσθιους που κοστίζουν λιγότερα από τα μισά χρήματα. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην πραγματικότητα μαύρη εργασία, κερδίζουν ολοένα έδαφος στη εκπαίδευση, καθώς η πολιτεία επιλέγει τη μείωση των δαπανών. «Εκτός από τις προφανείς αρνητικές συνέπειες η τακτική του υπουργείου έχει έλλειμμα νομιμότητας αφού ο νόμος 1566/85 προβλέπει ρητά ότι δεν επιτρέπεται η κατάτμηση θέσης αναπληρωτή σε δύο ωρομίσθιους»
Δυστυχώς αυτό που είναι γενικευμένο στον ιδιωτικό τομέα έχει επεκταθεί τώρα και στο δημόσιο. Για να δουλέψει κανονικά ένας νέος σήμερα θα πρέπει ο εργοδότης να τον ξεζουμίσει 5 με 10 χρόνια και μετά αν είναι τυχερός θα βρεθεί με μια μόνιμη αλλά επισφαλή όμως απασχόληση. Το ίδιο συμβαίνει πλέον και με τους καθηγητές .
Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και να μην χαριστούμε στους συναδέλφους της ΠΑΣΚ που ξαναβρέθηκαν στα ψηφοδέλτια αφού μυρίστηκαν εξουσία . Θυμάστε συνάδελφοι το 1998 στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ποιοι επέβαλαν το σημερινό αίσχος των προσλήψεων ;
Θυμάστε το 2002 και 2003 ποιοι καθιέρωσαν τους ωρομίσθιους στην εκπαίδευση (σπάζοντας ολόκληρα κενά σε δύο ) έχοντας σαν σημαία τους τη μερική απασχόληση;
Μη βγάζετε λοιπόν κροκοδείλια δάκρυα  που η Νέα δημοκρατία χρησιμοποίησε τη δική σας νομοθεσία για να επιβάλλει το καθεστώς της ημετεροκρατίας που και σεις είχατε επιβάλλει.
Καταγγείλλαμε το σύστημα επιλογής στελεχών ότι ήτανκομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΔΑΚΕ , αλλά το ίδιο δεν έκανε και το ΠΑΣΟΚ;
Συνάδελφοι
Οι παρατάξεις εξουσίας έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Στεγάζουν και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά όλους εκείνους που με ιδιοτέλεια βλέπουν την εργασιακή τους σχέση και την ανέλιξή τους.
Γιατί διατηρούν το αμαρτωλό καθεστώς των αποσπάσεων σε γραφεία και διευθύνσεις;
Γιατί ο ωρομίσθιος για να πάρει δυο η τρεις ώρες πρέπει να περάσει από το βουλευτικό γραφείο;
Γιατί οι κομματικοί μηχανισμοί δίνουν τα ονόματα για τις αμειβόμενες επιτροπές;
                                                     Τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση;
Θα αλλάξει το εξευτελιστικό καθεστώς ή θα ενεργοποιήσει τα πράσινα ρουσφέτια;

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: