Μετάβαση στο περιεχόμενο

350 ευρώ μισθός και στο …….. περίμενε

12/03/2009

oromisthioi1

15.000 εκπαιδευτικοί απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες

Του Χρήστου Κάτσικα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ βρίσκονται περισσότεροι από 15.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν στα κανονικά ωρολόγια προγράμματα των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων της χώρας, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας και στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη των Λυκείων, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από 4 έως 6 μήνες. Η χαριστική βολή; Ενώ είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο, αυτές τις μέρες το ΥΠΕΠΘ τούς χορηγεί τα εκκαθαριστικά για την Εφορία έτσι ώστε να φορολογηθούν για χρήματα που δεν έχουν πάρει! Τη σχολική χρονιά 2009-10 προσελήφθησαν στη δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση περίπου 10.000 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί για να στελεχώσουν τα κανονικά ωρολόγια προγράμματα των σχολείων, 800 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ξένων Γλωσσών για το Ολοήμερο Δημοτικό και άλλοι περίπου 4.500 για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) των λυκείων.

Η συντριπτική πλειονότητα των παραπάνω εκπαιδευτικών έχει υπογράψει συμβάσεις με μισθούς της τάξης των 350 ευρώ τον μήνα, ενώ για ένα μικρότερο τμήμα (ωρομίσθιοι ΠΔΣ) η μηνιαία αμοιβή δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ!

Φιλοδώρημα
Το ΥΠΕΠΘ, εκμεταλλευόμενο τον υψηλό βαθμό ανεργίας των νέων πτυχιούχων καθηγητικών πανεπιστημιακών σχολών και έχοντας στα συρτάρια του 165.000 αιτήσεις για πρόσληψη, έχει γεμίσει τα σχολεία όλης της χώρας με 15.000 εκπαιδευτικούς με μισθούς – φιλοδώρημα τους οποίους, μάλιστα, παίρνουν με καθυστέρηση μηνών. Ουσιαστικά καλεί αυτούς τους εκπαιδευτικούς να εξαγοράσουν με τη δωρεάν- στην ουσία – εργασία τους την ελπίδα μιας προϋπηρεσίας, που ύστερα από 5-6 χρόνια ενδέχεται να τους οδηγήσει σε μόνιμο διορισμό.

Πρόκειται για φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα, στην καρδιά της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς πάνω από το 15% των εκπαιδευτικών απασχολείται ήδη με καθεστώς ελαστικής εργασίας (ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές). Ακόμη πιο δραματικά γίνονται τα πράγματα στον τομέα αυτό τη νέα σχολική χρονιά 2009-10, καθώς στους προγραμματισμούς του ΥΠΕΠΘ είναι να διαμορφώσει μια σχέση ανάμεσα στις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και στις προσωρινές 1:4!

 

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: