Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκλογές για ΔΣ ΕΛΜΕ Φθιώτιδας 16 – 10 – 2008

13/10/2008

                                           ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
                                                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Ζούμε όλοι το σημερινό πολιτικό σκηνικό με φόντο πάντα τα προβλήματα που δημιουργούν οι ισχυροί σ’ όλους όσους καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η κυβέρνηση της ΝΔ σε πλήρη αρμονία με την κυρίαρχη λογική της Ε.Ε, καλλιεργεί το κλίμα τρομοκρατίας, σιγοντάρει τη παγκόσμια κυριαρχία της νέας τάξης πραγμάτων, φλερτάρει δυνάμεις που θεωρεί ότι θα παίξουν ρόλο την επόμενη μέρα και ταυτόχρονα επιχειρεί να συρρικνώσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων συκοφαντώντας οποιαδήποτε κοινωνική ή δημοκρατική διεκδίκηση. Ο κρατικός προϋπολογισμός υλοποιεί μια σκληρή οικονομική πολιτική λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους κοινωνικά ασθενέστερους, και συνεχιζόμενων διευκολύνσεων – φοροαπαλλαγών για τους πλούσιους, τους ισχυρούς και τους λίγους.
Προχωρεί γρήγορα σε απελευθέρωση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις, κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η αστική τάξη μια μικρή μειοψηφία του Ελληνικού λαού, ελέγχει τα μέσα παραγωγής, κυβερνήσεις και ΜΜΕ και καρπώνεται το κέρδος. Και για τους εργαζόμενους; Ανεργία, λιτότητα και περιστολή των ελευθεριών.
Ο μισθός εξανεμίζεται από το κύμα ακρίβειας, τα αντιασφαλιστικά μέτρα που επεκτείνονται (αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση των συντάξιμων αποδοχών), η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η ομηρία συνεχίζονται (ωρομισθία, αναπλήρωση) που, και με τη λογική του διαίρει και βασίλευε (κυρίως στον τρόπο πρόσληψης και τις αναθέσεις) προσπαθεί να μετατρέψει την οργή των καθηγητών για την κυρίαρχη πολιτική σε εμφύλιο πόλεμο.
Η υποχρηματοδότηση και η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσα από μνημόνια, σχολικά βιβλία, χορηγούς και ευρωπαϊκά προγράμματα και το σχολείο της αγοράς καλλιεργούν την ημιμάθεια και τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Το πλήρες ξεπούλημα σε όλο του το μεγαλείο. Και ταυτόχρονα, μέσω αυταρχικών και αντιδραστικών εγκυκλίων «λύνονται» όλα τα προβλήματα. Αξιολόγηση απ’ το παράθυρο, άμεσος και ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα, διαθέσεις σε όλο το φάσμα Αβάθμιας και Βθμιας Εκπαίδευσης καθώς και στην ΠΔΣ (!), υποχρεωτικές υπερωρίες, αναπλήρωση «χαμένων» ωρών από αγώνες μαθητών ή καθηγητών, διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης και ταυτόχρονα μοιράζει τη λεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει συμμέτοχους και τους καθηγητές (goneis.gr). Και στο βάθος «αχνοφαίνονται» η αποκέντρωση και η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και νέοι ταξικοί φραγμοί στους μαθητές.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Πολλά έχουν «προσφέρει» και άλλα τόσα απεργάζονται για τον κλάδο μας και θα τα εφαρμόσουν αν εμείς δεν αντιδράσουμε και δεν αντισταθούμε στα σχέδια και τις πολιτικές τους. Έχουμε όλοι ευθύνη για το ότι ο κλάδος μας δεν συνενώθηκε, δεν κινητοποιήθηκε στο βαθμό και στο μέτρο των σημερινών αναγκών και απαιτήσεων ώστε αυτές οι πολιτικές όχι μόνο να μην εφαρμόζονται αλλά ούτε καν να σχεδιάζονται. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο κυριαρχεί ο κυβερνητικός ή «αντικυβερνητικός» συνδικαλισμός και η αδράνεια, η θέση του εκπαιδευτικού θα επιδεινώνεται. Πρέπει τα συνδικαλιστικά μας όργανα ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ να αφυπνιστούν και να ξαναβρούν τη χαμένη τους αξιοπιστία. Να μπουν μπροστά σε αγώνες διεκδίκησης των δίκαιων θεσμικών και οικονομικών μας αιτημάτων.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε διασφαλίσει την αυτονομία από κάθε είδους κομματική κηδεμόνευση. Επιδιώκουμε τη συσπείρωση του κλάδου μας, τη σύνθεση των απόψεων για να βγει ο κλάδος από την ατομική και συλλογική αδράνεια και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης. Αγωνιζόμαστε για ένα συνδικαλιστικό κίνημα αυτόνομο χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, που να είναι σε θέση να παράγει τη δική του τακτική και στρατηγική. Ταξικό και ενωτικό ώστε να μπορέσει να αποκρούσει τις επιλογές του κεφαλαίου στην εκπαίδευση. Να αντιτάξουμε στην πολιτική άποψη της αντιπροσώπευσης και του κοινοβουλευτισμού, την άμεση δημοκρατία των Γενικών Συνελεύσεων, στην πολιτική άποψη της κομματικής κυριαρχίας, τη συλλογική πρωτοβουλία, δημιουργία και χειραφέτηση, στον παραδοσιακό συνδικαλισμό των κυβερνητικών λύσεων, των διαδρόμων και των συμβιβασμών, τον κοινωνικό συνδικαλισμό της πράξης και των αναγκών.
Το σωματείο μας πρέπει να επαναπατριστεί στα σχολεία. Πρέπει να αναζωογονηθεί με ιδέες και προτάσεις μάχης απέναντι στην πολιτική που θέλει την παιδεία και τον εκπαιδευτικό φτηνή καύσιμη ύλη στην αγορά. Δεν φτάνουν οι εισηγήσεις των πεθαμένων λέξεων ούτε το σιωπηλό στρίμωγμά μας στη γωνία, στην αγωνία και στη παραίτηση. Τα βάσανα ενός αγώνα δε συγκρίνονται µε την υποταγή στη μιζέρια.
Να διεκδικήσουμε:
 Καθαρές αποδοχές νεοδιόριστου 1400 ευρώ. Σχέση εισαγωγικού καταληκτικού 1:2,5. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Όχι στη σύνδεση του μισθού με το βαθμό και την παραγωγικότητα. Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου.
 Δημόσια κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας ίση με το 80% του τελευταίου μισθού χωρίς αύξηση των εισφορών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά).
 Ενιαία 12χρονη δημόσια δωρεάν υποχρεωτική εκπαίδευση. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
 Ετήσια επιμόρφωση για όλους με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
 Να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση – χειραγώγηση και η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Κατάργηση του καθηκοντολογίου.
 Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων.
 Οργανική θέση για όλους. Όχι μεταφορά των οργανικών θέσεων στις Διευθύνσεις. Κατάργηση των πελατειακών αποσπάσεων («ανάγκες της υπηρεσίας»). Αποσπάσεις με το σύστημα των μορίων. Μόρια αποσπασμένων όσα της θέσης που εργάζονται.
 Ανώτατος αριθμός μαθητών 25 ανά τμήμα, 20 στις κατευθύνσεις και τα ΕΠΑΛ, 10 στα εργαστήρια.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε, με αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς διεκδικούμε την ψήφο σου στις εκλογές στις 16 του Οκτώβρη όχι για να γεμίσουμε το σακούλι του ‘κόμματος’ αλλά για να γίνει εφαλτήριο μιας άλλης λογικής, καθαρά εκπαιδευτικής με εντιμότητα και συμμετοχική δράση όλων μας.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2008                                                                                anexartiti@in.gr

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: