Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η χαμένη τιμή, τα χαμένα αυτονόητα και τα χαμένα οδοιπορικά

29/05/2008

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο νομό Φθιώτιδας.
Εκεί που οι διαμαρτυρίες και ο αγώνας για τα αυτονόητα δεν έχει τέλος. Εκεί που η γραφειοκρατία και η αδιαφορία αφήνουν απλήρωτους συναδέλφους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς για αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα πολλοί να συντηρούνται με δάνεια, με τους γονείς χρηματοδότες των αναγκών τους.
Το τέρας της ωρομισθίας πάτησε ξανά για καλά το πόδι του στην εκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν πιστώσεις για αναπληρωτές, δεν υπάρχουν πιστώσεις για να πληρωθούν έγκαιρα οι ωρομίσθιοι που, η ανάγκη τους κάνει να σκύβουν το κεφάλι, να εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας και υποαπασχόλησης. Φοβούνται ότι αν αντιδράσουν, δεν έχει δουλειά την άλλη χρονιά, δεν έχει μόρια, δεν έχει διορισμό… Και το κράτος να καυχιέται ότι μείωσε την ανεργία (!!!), ότι απασχολεί περισσότερους εκπαιδευτικούς, ότι όλα είναι καλά. Μισή δουλειά, μισός μισθός, μισή ζωή……
Αλλά το ρουσφέτι βασιλεύει…
Η γραφειοκρατία και η αδιαφορία της πολιτείας και των εκπροσώπων της δεν αφορά μόνο τους ωρομίσθιους. Οι εξυπηρετήσεις, αποσπάσεις και μεταθέσεις όσων έχουν μπάρμπα στην Κορώνη είναι κανόνας. Θέλουν το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να θεωρείται υποχρέωση και εξυπηρέτηση. Απαξιώνοντας την εργασία, την προσφορά, τις ικανότητες θέλουν να περάσουν την αντίληψη του «δε βαριέσαι», «όλοι ίδιοι είναι», «μη μιλάτε», «είστε ευνοημένοι» κλπ. Έτσι, αφαιρούνται κεκτημένα δικαιώματα χωρίς να υπάρχουν αντιδράσεις.
Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω…
Έτσι, το 2004, περίπου είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, οδοιπορικά συναδέλφων (μετακινήσεις από πόλη σε πόλη για συμπλήρωση προγράμματος, συνοδοί εκδρομών, συμμετοχή σε υπηρεσιακά σεμινάρια και συνέδρια), δεν πληρώθηκαν ποτέ.
Δυστυχώς, παρά τις διαμαρτυρίες του συνδικάτου, και το 2007 κινδυνεύουμε να πάθουμε το ίδιο. Περίπου εικοσιτέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ παραμένουν στα αζήτητα της οικονομικής υπηρεσίας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μη φανταστείτε ότι είναι μεγάλα ποσά για κάθε συνάδελφο. Σε άλλες υπηρεσίες αυτά τα ποσά που σε μας αντιστοιχούν σε εκατό με διακόσιους συναδέλφους δικαιούται ένα μόνο στέλεχος της υπηρεσίας. Αυτό θα πει απαξίωση του έργου του εκπαιδευτικού.
Δεν έφτανε αυτό, με κοινή Υπουργική απόφαση του Υπουργού Παιδείας και του Υφυπουργού Οικονομικών στις 3-3-2008 ( ΦΕΚ 342 τ Β) μεταφέρει τη πληρωμή των απασχολούμενων στις Γενικές Εξετάσεις το καλοκαίρι, στη χρονοβόρα διαδικασία των εντελλομένων εξόδων, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχουν κονδύλια. Τώρα, πότε θα πληρωθούν …
Ακούει κανείς;
Απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδιο, Περιφερειακό Διευθυντή, Διευθυντή Εκπαίδευσης, Προϊσταμένους Γραφείων, υπηρεσία εντελλομένων του νομού μας. Κάντε επιτέλους τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην χαθούν πάλι τα οδοιπορικά των εκπαιδευτικών. Να ξέρουν ότι οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν, θα αναδείξουν τις ευθύνες απ’ όπου και αν πηγάζουν και δεν ξέρουμε αν τότε τους σταματήσει τίποτα.

ΥΓ1 Η σχολική χρονιά που πέρασε ήταν η χειρότερη των τελευταίων χρόνων.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό άργησε να έρθει στα σχολεία, τα περισσότερα βιβλία ήρθαν κοντά στα Χριστούγεννα ή και μετά (πχ ΕΠΑΛ) και τα σχολεία σταθεροποίησαν προγράμματα μετά τις επιλογές Διευθυντών που για πρώτη φορά έγιναν στη διάρκεια του σχολικού έτους. Για τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες πέρασε και δεν ακούμπησε… Από εκδηλώσεις για διάφορα προγράμματα που δεν έχουν να κάνουν με την Παιδεία αλλά με μια μορφή Παρα – Παιδείας ήταν στις πρώτες θέσεις και διαφήμιζαν το προϊόν τους. Αλήθεια, από αυτά τα προγράμματα, τι έμεινε στην εκπαίδευση;

ΥΓ2 Αλήθεια πότε θα εκδοθεί το πόρισμα της ΕΔΕ για τις λίστες;

Πολλή «αγωνία» έχουμε να δούμε πως η διοίκηση θα καταφέρει να κουκουλώσει το σκάνδαλο. Πρέπει να δοθεί στην ΕΔΕ για τις λίστες το πρώτο βραβείο μακροημέρευσης αλλά και σφυρίγματος (αδιάφορου…) αφού, παρά τις δισεβδομαδιαίες αναφορές τοπικής εφημερίδας, κανένα αυτί δεν ιδρώνει. Πάντως αυτός ο Φεβρουάριος τελειωμό δεν έχει… Σε άλλους νομούς έχουν βγει και δικαστικές αποφάσεις μέσα σ’ αυτό το διάστημα. Ένα πόρισμα μέσα στο καλοκαίρι και με κλεισμένα τα στόματα αυτών που κατάγγειλαν και αυτών που έχουν έννομο συμφέρον σίγουρα θα βοηθήσει … την «εκπαιδευτική διαδικασία» να προχωρήσει απρόσκοπτα και την νέα σχολική χρονιά.
Μάης 2008
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
anexartiti@in.gr

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: