Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγνοείται η τύχη του ΜΤΠΥ

30/03/2008

    Στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό προβλέπεται ότι για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο θα υπάρχει ένα ταμείο κύριας ασφάλισης, ένα επικουρικής (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ) και ένα ταμείο Πρόνοιας Υπαλλήλων Δημοσίου και ΝΠΔΔ (εφάπαξ).
Όσο και αν ψάξαμε, δεν βρήκαμε πουθενά το δεύτερο επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων του Δημοσίου, το ΜΤΠΥ (Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων). Αυτό σημαίνει ότι ενσωματώνεται στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης, με συνακόλουθη μείωση της σημερινής σύνταξης κατά 16%, δηλαδή 290 € περίπου.
   Σήμερα, από το συνολικό ποσό της σύνταξης που είναι περίπου 1700 € (με 35 χρόνια υπηρεσίας) τα δύο ταμεία, ΤΕΑΔΥ και ΜΤΠΥ δίνουν αθροιστικά το 36%. Η ενσωμάτωσή τους σε ένα ταμείο και με τον περιορισμό του ότι η επικουρική σύνταξη δε θα ξεπερνάει το 20% της σύνταξης συνεπάγεται μείωση της σύνταξης κατά 290 € περίπου, με τα σημερινά δεδομένα. Αν σ’ αυτήν προστεθεί και η μείωση των 160 € περίπου, λόγω των συνεπειών του νόμου Ρέππα, μετά το 2013 η συνολική μείωση θα είναι 450 €. Δηλαδή η σύνταξη μετά το 2013 θα αγγίζει τα 1250 € (με σημερινές τιμές).
Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Μεγάλα ερωτηματικά προκύπτουν και από τη μέχρι τώρα στάση της ΑΔΕΔΥ αλλά και των ομοσπονδιών του δημοσίου, που τηρούν σιγή ιχθύος γύρω από το θέμα.
Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει επίσημα απαντήσεις γύρω από την τύχη του ΜΤΠΥ. Η σκόπιμη – κατά την άποψή μας – σιωπή σημαίνει δόλο σε βάρος των εργαζομένων. Η στάση της ΑΔΕΔΥ, αν δεν δηλώνει αμηχανία, μόνο ως συνενοχή σ’ ένα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων μπορεί να ερμηνευτεί.

No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: